Aikoinaan saippuaa keitettiin kotitalouksissa itse. Kotiliedessä oli vuonna 1935 ohje saippuan keitosta: "Tavallisesti käytetään saippuaa keitettäessä 2 kg hyvää lipeäkiveä, 8 kg
rasvaa, teurasjätteitä tms. sekä 30 l vettä. Lipeäkivi liotetaan
huolellisesti veteen ja rasvat kaadetaan joukkoon ja keitetään 3-4
tuntia. Kun seos on muuttunut niin paksuksi, että se jähmettyy sekoituslastaan
sitä nostettaessa, lisätään seokseen muutama kourallinen keittosuolaa ja
keitetään vielä vähän aikaa, jolloin saippua nousee pinnalle ja neste
jää pohjaan. Sitten se kaadetaan matalaan puuastiaan jäähtymään. Myöskin
voi saippuankeitossa käyttää koivutuhkaa ja kalkkia."
(Kotiliesi.fi - Kotiliesi 9/1935)
(Kotiliesi.fi - Kotiliesi 9/1935)
Jos sinulla siis sattuu olemaan piirongin laatikossa teurasjätettä ja lipeää niin siitä vaan...
Pakattua Sunlight -saippuaa alettiin valmistaa Englannissa vuonna 1885 ja sillä tuotenimellä myydään saippuaa edelleen.
Alla kaksi englantilaislehden Sunlight-mainosta vuodelta 1920.
Alla kaksi englantilaislehden Sunlight-mainosta vuodelta 1920.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti