20.10.2019

Väritelevisio

1970
"Salora Finlandiassa on 67 transistoria ja lisäksi 2 mikropiiriä. Suorakulmainen 22 tuuman kuvaruutu näyttää lähetetyn kuvan ja filmitekstit kokonaisuudessaan. Osittainen yksikkörakenne irroitettavine piirikortteineen supistaa huoltotoimenpiteet minimiin. Huomatkaa: Salora Finlandialla voitte katsoa myös mustavalkoiset lähetykset."
1970
"Tänään istutte mielituolissanne ja Telefunken PALcolor tuo elokuvat kotiinne. Ja mikä nautinto. Nähdä kaikki väreissä! Luonto. Vihreät laaksot. Virtahevot ja kirahvit. Sinivuokot ja perhoset. Ja kaikki ihmiset. Entisaikojen daamit krinoliineissa, intiaanit sulkapäähineissä. Hipit kukkaisvaatteissa. Pariisin naiset mineissä ja makseissa. Kaikki väreissä! Nähkää!"
1975
"Finlux väritelevision takana on yksi maamme suurimmista teollisuusyhtymistä - Lohjan Kalkkitehdas Oy, jolla on yksi maamme uusimmista elektroniikka- ja televisiotehtaista."
1972
Yleisradio aloitti säännölliset televisiolähetykset 1.1.1958 nimellä Suomen Televisio. Suomessa ensimmäinen ohjelmallinen väri-tv:n koelähetys oli presidentti Urho Kekkosen uudenvuodenpuhe 1.1. 1969.
11.10.1969 eräässä päivälehdessä oli uutinen värilähetyksistä: "Säännölliset väritelevisiolähetykset alkavat Suomessa parin, kolmen vuoden kuluessa. Värikoelähetyksiä on Yleisradion verkossa tällä erää 2-5 tuntia viikossa. Väri-tv:tä on sanottu ylellisyysesineeksi - katsominen on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin musta-valkoisena. Samoin on sanottu ettei kuva ole vielä teknisesti riittävän hyvä."
Tuohon aikaan television katseluun piti ostaa postista TV-lupa. Värilupa oli kalliimpi kuin musta-valkoisen lupa. Väritelevisio yleistyi 1970- ja 1980-luvuilla siten, että yli puolella Suomen kotitalouksista oli väritelevisio 1980-luvun alkupuolella.

Ei kommentteja: