29.8.2017

Antikamnia tabletit 1908

1800-luvun lopulla kaksi amerikkalaista apteekkaria perusti The Antikamnia Chemical Companyn. He markkinoivat Antikamnia - tabletteja sekä Antikamnia & Codein - tabletteja, joiden oli määrä auttaa yskään, nuhaan, keuhko- ja kurkkuvaivoihin, päänsärkyyn, lihassärkyyn, "naisten vaivoihin", reumaattiseen kipuun ja hermosärkyyn. Lääkettä suositeltiin ottamaan veden, laimennetun viskin, viinin tai kuuman totin kera. Sitä oli myös kätevä ottaa ennen urheilusuoritusta tai ennen ostoksille lähtöä.
Valmiste sisälsi kodeiinin (opioidi) lisäksi asetanilidiä, joka on saattanut särkyä lievittääkin, mutta sillä oli vakavia sivuvaikutuksia. Se aiheutti mm. syanoosia, eli veren happivajausta. Yhtiö haastettiin lopulta oikeuteen ja se joutui lopettamaan toimintansa. Omistajat ehtivät kuitenkin ansaita sievoisen summan rohdoillaan. He käyttivät agressiivista mainontaa ja saavuttivat yleisön huomion mm. luurankohahmoilla kuvitetuilla kalentereillaan.
Eräs mainos esitti hammaslääkäristä tulevaa poikaa, joka sanoo: "Ei sattunut yhtään." Ilmeisesti samasta hepusta ovat myöhemmät irvileuat tehneet pilalehtensä mainoshahmon.

Ei kommentteja: