27.4.2021

Lakritsia

 

1923


1926



1928
Lakritsi mainitaan mesopotamialaisissa savitauluissa 2500 eKr, ja myös muinaisessa Kiinassa lakritsi oli arvostettu kasvi. Kiinassa se on edelleen toiseksi käytetyin yrtti heti ginsengin jälkeen. Lakritsia pidettiin arvossa muinaisessa Egyptissä, jossa siitä tehtiin Mai Sus -nimistä juomaa. Juoma oli suosittu virvoke – ja on sitä edelleen. Kun arkeologit avasivat faarao Tutankhamonin haudan vuonna 1922, heillä oli vastassaan kuuluisan muumion lisäksi lakritsijuurta.
Nykyisen kaltainen lakritsimakeinen syntyi Englannissa vuonna 1670 erään aptekkarin lisätessä vahingossa sokeria ja vehnäjauhoja lakritsijuurijauheeseen.
Englantilaiset perustivat Hankoon Suomalais-Englantilaisen Biscuittehtaan vuonna 1910. Lakritsin valmistus alkoi vuonna 1921, ja vuonna 1927 tehdas myytiin Fazerille.

1928

1928

1928
Lakritsin perusraaka-aine on lakritsihappo, jota eristetään lakritsikasvin juuresta. Lakritsimakeisten muut perusraaka-aineet ovat lakritsisiirappi (sokerisiirappi + elintarvikemelassi), sokeri, vehnäjauho, vesi, lakritsiuute, lääkehiili ja aromit. Suurina määrinä lakritsi toimii laksatiivina ja lakritsin sisältämä lakritsihappo nostaa verenpainetta. Sitä mainostetaan lähes rasvattomana makeisena, mutta lakritsissa on kuitenkin kaloreita runsaasti (100 grammaa lakritsia sisältää 300–400 kilokaloria). Lakritsin erityistä aineosaa, lakritsikasvin juurta, on käytetty kauan limaa irrottavana yskänlääkkeenä. Niinpä perinteisissä yskänpastilleissa on usein lakritsia. (fazer.fi, wikipedia)
Tietosanakirja 1922

Ei kommentteja: