21.4.2021

Henkselit

1896
 

1898


1937

Nykyisten olkaimien esi-isät ilmestyivät viimeistään 1700-luvulla. Henkselien käyttö oli silloin verrattavissa alusvaatteisiin eikä niitä missään nimessä sopinut näkyvästi käyttää tai julkisesti esitellä. 1820-luvun alkupuolella maineikas brittiläinen henkselivalmistaja Albert Thurston kehitti olkaimet erityisesti silloin käytettyjen korkeavyötäröisten housujen kanssa pidettäväksi. Olkainten ansiosta vyötärönauhan saattoi jättää väljäksi, jolloin kookas vatsa tai ruokaillessa pullistuva kupu eivät haitanneet. Yhä tänä päivänä olkainten kanssa voi vyötärön jättää surutta väljäksi, minkä vuoksi olkaimille leikatut housut ovat miellyttäviä käyttää.
Vyö sai laajenevaa suosiota ensimmäisessä maailmansodassa, kun khakiunivormuun kuului vyö. Huomattiin, että sotilaskäytössä vyö oli kätevämpi ja nopeampi kuin olkaimet. Muotiin tulleiden matalavyötäröisten housujen kanssa henkselit eivät enää olleet pakollioset. Henkselit eivät silti jääneet täysin unholaan ja useat lääkärit jopa suosittelivat niiden käyttöä. (keikari.com, saarnigb.fi, wikipedia)

1928

1929

kuva: inka.fi

Turkulainen Kutomo & Punomo Oy perustettiin vuonna 1919. Yhtiö osti myöhemmin Killinkoskella toimivan nauhatehtaan ja uuden yhtiön nimeksi tuli yhä vieläkin toimiva Inka Oy. Inka-mainos myös täällä.

Kuva: wikipedia

1935

Ei kommentteja: