29.10.2020

Salora

 

1929

Salora Oy:n historia alkoi 1928 Yleisradion uuden Lahden radioaseman lähetysten mahdollistettua radio-ohjelmien kuuntelemisen koko maassa. Nahkakauppias Fjalar Nordell ja pirssiautoilija Lauri Koskinen päättivät perustaa Saloon radiovastaanottimia valmistavan verstaan. Nimeksi tuli Radioliike Nordell & Koskinen. Heidän ensimmäinen radionsa oli paristokäyttöinen putkiradio Sissi A-3. Kuuntelemiseen tarvittin erillinen kaiutin eli kovapuhuja. Ensimmäiset Salora-merkkiset radiot ilmestyivät markkinoille vuonna 1937. Nimi Salora tulee sanoista Salo ja radio. Vuonna 1945 yritys muutettiin osakeyhtiöksi nimeltään Salora Oy.

1950

1953

1953

Ultralyhyillä radioaalloilla tapahtuvat lähetykset, eli ULA-lähetykset aloitettiin Suomessa vuonna 1953. Samana vuonna Salora teki Suomen ensimmäiset ULA-radiot.

1957

"Metropol - suuri LOISTO-TOISTO-Salora - on niiden vastaanotin, jotka haluavat luonnollisen ja häiriöttömän toiston kautta koko ääniasteikon. Korkeitten äänien kulmapilari-kovaäänisten ansiosta äänet jakautuvat joka suuntaan tasaisesti ... korkeat ja matalat kuuluvat kaikkialle yhtä täyteläisinä. Vuorovaihe Hi-Fi - pääteaste takaa sen, että aukoton laajasointi toistaa musiikin hienoimpiakin nyansseja myöten täysin luonnollisena. 5-näppäimen äänirekisteri: Basso, Puhe, Orkesteri, Soolo, Jazz. Erillinen korkeitten ja matalien äänien säätö"

(Helkaman laajasointiradion mainos 1957 on täällä.)

1962

1964

1967

Televisiolähetykset alkoivat Suomessa 1955. Saloran ensimmäinen mustavalkoinen televisiovastaanotin tuli markkinoille 1958. Väritelevisioiden valmistus aloitettiin 1969.

Salora Boston 1960-luvun alusta.

1965
"Tytöt kuuntelevat uutta, mukavaa radiota. Se on Salora Finntop. Kotona sen voi mukavasti siirtää huoneesta toiseen. Sen voi myös ottaa mukaan ulos - uimarannalle, retkelle, minne tahansa. Finntop soi kaikkialla. Finntop on myös erinomainen autoradio: liitäntämahdollisuus suoraan akkuun ja asteikkovalo. Ula sekä keskipitkät ja pitkät aallot takaavat sen, että mielihjelma löytyy aina. Finntop on transistoroitu ja kauniisti muotoiltu."
Yleisradio aloitti stereofoniset radiolähetykset Suomessa vuonna 1967 ja samalla aloitettiin Saloran hifi-stereolaitteiden valmistus. Metropol 5 oli ensimmäinen Saloran valmistama HiFi -stereolaite. "Metropol 5 Stereo on huomispäivän vastaanotin. Kuulette stereofonisen äänikuvan jäsenneltynä, plastisena ja läpikuultavan selvänä." Metropol 5:n valmistus aloitettiin joulukuun lopulla 1966 ja sitä valmistettiin 1000 kpl.
1972
Stereo 100 oli Saloran ensimmäinen modernilla ulkoasulla varustettu audiotuote. Tuote-esitteen mukaan se oli huippuluokan täystransistoroitu stereoviritinvahvistin. Siinä oli loistava äänentoisto, se oli helppokäyttöinen ja ulkonäkö oli edustava.

1972
Salorita 4 oli Saloran viimeinen omavalmisteinen transistorimatkaradio. Se oli suosittu auto-matkaradio, jossa oli verkkolaite ja autoteline. Lisäksi siinä oli liitännät lisäkaiuttimelle / kuulokkeille ja nauhurille / levysoittimelle.
1973
Saloran oma audiotuotanto loppui vuoden 1981 aikana. Vuonna 1983 Nokiasta tuli Salora-yhtymän enemmistöosakas ja vuoden 1988 lopulla yhtiö hankki Saloran koko osakekannan omistukseensa. Televisioiden tuotanto päättyi Salossa, kun valmistus siirrettiin Nokian kulutuselektroniikan Turun tehtaalle. (eliaskokoelmat.fi, fjalar.fi, wikipedia, salora.name)

Ei kommentteja: