10.10.2020

Orion

 

1956

Jomo on poistettu markkinoilta. Se sisälsi kolmea eri kipulääkettä (Propyfenatsoni, Fenasetiini ja Metamitsolinatrium) ja kofeiinia. Nykyään lääke saa sisältää vain yhtä samaan vaivaan vaikuttavaa ainetta. Tutkimusten mukaan kaksi vaikuttavaa ainetta ei paranna lääkkeen tehoa, mutta saattaa lisätä haittavaikutuksia. Jomoa suositellaan tässä myös krapulaan. Paras lääke krapulaan on ennaltaehkäisy: Kun ei juo alkoholia, ei tule kipeäksi!


1964

Orionin perusti Helsinkiin kolme lääketehdas Medican palveluksessa ollutta proviisoria vuonna 1917. He halusivat mm. kielipoliittisista syistä perustaa suomenkielisen ja -mielisen lääketehtaan vastapainoksi ruotsinkielisten hallitsemalle Medicalle. Yhtiön tarkoituksena oli "valmistaa, myydä ja välittää kemiallisia sekä lääkitys ja hygienisiin tarkoituksiin tarvittavia aineita, Helsingin kaupunki kotipaikkanaan." Lastenlääkäri Arvo Ylppö oli merkittävässä roolissa 1920-luvulta alkaen. 

Vuonna 1934 Orion laski markkinoille riisitautia vastaan kehitetyt Vitol-tipat. Ne olivat 1950-luvulla Orionin myydyin tuote ja ne ovat yhä myynnissä. Orion valmisti Suomen ensimmäisen penisilliinierän vuonna 1944. Valmistus tuli silloin kuitenkin liian kalliiksi. Lopulta vuonna 1955 Orion ryhtyi valmistamaan niin sanottua V-penisilliiniä. Uutta tuotetta mainostettiin iskulauseella ”V-Pen on valttia!” ja 1960-luvun kuluessa Orionista tuli penisilliinituotteiden ylivoimainen markkinajohtaja Suomessa. Orionin V-Pen on yhä myynnissä. 

Nykyinen Orion Oyj keskittyy lääkkeiden ja diagnostiikkatuotteiden kehitykseen ja valmistukseen. Oriola-KD Oyj harjoittaa lääkkeiden tukku- ja vähittäiskauppaa. (wikipedia, orion.fi)

Tannopon oli 1950-1980 luvulla suosituin ripulilääke. Se poistui markkinoilta vuonna 2008. Lääke auttoi ripuliin hyvin, mutta sitä käytettiin myös väärin koska lääkkeessä oli pieni määrä oopiumia.


1942

Orionin alkutaipaleella yksi menestystuotteista oli Arvo Ylpön kehittämä Hyväsalva, joka tuli myyntiin vuonna 1931. Salva oli oiva apu esimerkiksi lasten maitorupeen. Todellinen voiteiden kultakausi alkaa kuitenkin vasta 1950-luvulla, kun syntyy ajatus voidepohjasta, johon apteekeissa ja sairaaloissa voidaan tarpeen mukaan lisätä vaikuttavia aineita – siis perusvoiteesta. Vastaavaa tuotetta ei ole tarjolla edes maailmalla. Tuotekehityksen tuloksena syntyi mm. Hydran vuonna 1953 ja se on edelleen myynnissä. Perusvoiteita tuli lisää myös 60-70-luvuilla, jolloin syntyi Novalan vuonna 1971 ja Aqualan vuonna 1973. (orion.fi)



1937

Ei kommentteja: