17.7.2020

NCR Compu-Tronic kirjanpitokone

1960
Yhdysvaltalaisen National Cash Register - yhtiön valmistama Compu-Tronic oli sähkömekaaninen kirjanpitokone, joka osasi kertolaskua sekä yhteen- ja vähennyslaskua. Tulostus ja tiedon tallentaminen tapahtui lävistämällä reikäkortteja tai reikänauhaa. Vaikka mainoksessa puhutaan transistoreista, vehkeessä oli 31 kpl thyratron-putkien avulla toteutettua 8-digitin muistiyksikköä. Compu-Tronicia valmistettiin vuosina 1955-1965. (NCR Field Engineer Joseph Schneid sekä en.wikipedia.org ja ncr.org.uk)
1960 - kuva: ncr.org.uk
National Cash Register Company perustettiin vuonna 1884 valmistamaan ja myymään kassakoneita. Vuoteen 1922 mennessä yhtiö oli valmistanut 2 miljoonaa kassakonetta. 1950 ja 1960-luvun vaihteessa aloitettiin tietokoneiden valmistus. Vuonna 1974 yhtiö muutti nimensä NCR Corporationiksi. Yhtiö jatkaa edelleen toimintaansa ja on erikoistunut toimistolaitteisiin.
(kuva: wikipedia)
(kuva: suomentietokonemuseo.fi)
Reikäkortti on erityisestä reikäkorttikartongista valmistettu kortti (82 X 186 mm) Kortissa on 12 riviä ja 80 saraketta, joihin voitiin lävistää erityisillä laitteilla suorakaiteen muotoisia reikiä. Vaakasuunnassa kortti voitiin jakaa tietokenttiin, joita voitiin reikäkorttikoneiden avulla käsitellä (summata, monistaa, lajitella, tulostaa). Reikäkortin yläreunassa oli normaalisti näkyvissä selväkielisesti kirjoitettuna kunkin sarakkeen arvo. (suomentietokonemuseo.fi)

Ei kommentteja: