3.7.2020

Huulipunaa

Huulipunaa on käytetty jo tuhansia vuosia. Kleopatran tiedetään teettäneen oman huulipunansa murskatuista karmiininpunaisista kovakuoriaisista ja muurahaisista. 1800-luvun lopulla, kuningatar Viktoria julisti meikkaamisen olevan epäsopivaa, koska yleensä vain prostituoidut maalasivat kasvonsa. Tuohon aikaan oli myös kiellettyä käyttää meikkiä ennen avioliittoa, jotta naiset eivät valheellisesti uskottelisi aviomiehelleen olevansa kauniita.
Huulipunan teollinen valmistus alkoi vuonna 1915, kun amerikkalainen Maurice Levy kehitti sille nykyisen kaltaisen sylinterimäisen kotelon. 1930-luvun lamavuosina ja toisen maailmansodan aikana huulipuna oli yksi harvoista ylellisyyksistä, jotka länsimaiset naiset soivat itselleen. Huulipunan suosio kasvoi elokuvateollisuuden ansiosta, nopeimmin 1950-luvulla.
Tyypillinen huulipuna koostuu monista kemikaaleista, pääasiassa erilaisista väriaineista, öljyistä, vahoista ja pehmittävistä aineista.
Daily Mail -lehden (2007) mukaan brittinaiset saavat keskimäärin noin kaksi kilogrammaa kosmetiikkaa ihon kautta imeytyneenä sisäänsä vuosittain. Monissa tuotteissa on myrkyllisiä kemikaaleja. Vahva ehostus rasittaa ihoa ja vanhentaa sitä ennenaikaisesti. (wikipedia)
1954
 ”Älkää maalatko huulianne – tehkää ne kauniimmiksi Sans égalilla. Räikeästi maalatut huulet ovat miehen kauhistus. 
Siksi hän pitää Sans égalista, joka ei tee huulia maalatun näköiseksi”. 
(Sans égal-mainos 1957)
1955
Journal of Global Fashion Marketing -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että yli 80 prosenttia kosmetiikkamainosten väittämistä oli epämääräisiä tai valheellisia. Tieteellisten väitteiden osalta vain 14 prosenttia mainosten väittämistä oli tuomariston mukaan hyväksyttävissä. (Suomen Kuvalehti)
  

1937

1955

Ei kommentteja: