3.2.2020

Tipitii purukumi

1962
Vuoden 1962 Eurovision laulukilpailut pidettiin Luxemburgissa. Suomea edusti 16-vuotias Marion Rung ja hänen laulamansa kappale Tipi-tii sijoittui seitsemänneksi. Kappale nousi Suomen singlelistan ykköseksi ollen Suomen myydyin äänite useita kuukausia.
Tuohon aikaan julkaistiin monissa purukumipakkauksissa erilaisia keräilykuvia. Eräs tällainen sarja oli vuosina 1962-1963 julkaistu Pandan Tipitii. Purukumipakkauksissa oli mustavalkoisia artistien valokuvia ja kuvan takana oli laulun sanat. Marion Rungin Tipi-tiin lisäksi sajassa oli mm. Pat Boone/Exodus Song, Ritva Mustonen/Hava Nagilah, Viktor Klimenko/Dolores, Tamara Lund/Juna kiitää, Anja Piipponen/Twist-twist, jne. (wikipedia, purkkakortit.net)

Marion Rung: Tipi-tii

Panda-mainos 1960-luvulta

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Hauska aina katsoa näitä vanhoja mainoksia. Kuinkahan aikoinaan on purukumeissa ollut ksylitolia? Olisi mielenkiintoista tietää onko suositukset muuttuneet. Meillä on suunnitelmissa alkaa säännöllisesti ottamaan ksylitolipastilleja ruokailun jälkeen.
https://www.hammaskeiju.fi/ksylitolipastillit-c-8.html

Juhani K kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Kysymykseesi löytyi vastaus Wikipediasta:
Vuonna 1971 Turun yliopiston professorit havaitsivat että sakkaroosia ja fruktoosia saaneilla karies lisääntyi, mutta ksylitolia saaneilla se väheni.
1975 Turun tutkimuksen tulokset julkaistiin ja tutkimuksessa käytetty purukumi, Xylitol-Jenkki, tuotiin Suomen ja Yhdysvaltain markkinoille. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ksylitoli)