9.2.2020

Kahvi Oy - Kaffe Ab

1928 - digi.kansalliskirjasto.fi

1928 - digi.kansalliskirjasto.fi

1928 - digi.kansalliskirjasto.fi
Osakeyhtiö Kaffe Aktiebolag toimi vuodesta 1909 ja muutti nimensä 20 vuotta myöhemmin muotoon Kahvi Oy - Kaffe Ab. Helsingissä toimiva yhtiö oli 43 kauppiaan perustama. Tuotteiden markkinointinimenä oli OKA. Myyntiartikkeleina olivat sikuri, kahvi, mausteet ja tee sekä erilaiset siirtomaatavarat. (pörssitieto.fi)
1935
Kahvi Oy - Kaffe Ab järjesti vuonna 1954 keksimiskilpailun, jossa haettiin uutta sanaa kahvin valmistamiselle. Tuohon aikaanhan puhuttiin kahvin keittämisestä, vaikka kahvia ei nimenomaan sopinut keittämällä keittää.
Tuloksena päätettiin kannattaa verbiä kiehauttaa, koska se ”hyvin ilmentää sen, että kahvin ja veden annetaan vain kiehahtaa, ei kiehua”.
Kilpailuun lähetettiin mm. seuraavia ehdotuksia:
aromoida, aromisoida, hauduttaa, herauttaa, hiottaa, höyryttää, höyröyttää, kahvastaa, kahviloida, kahvintaa, kahvistaa, kiehauttaa, kihauttaa, kihostaa, kummata, kuohuttaa, laittaa, lauduttaa (”kun hautuu niin lautuu”)
pirauttaa, pirittää, poristaa, porisuttaa, porohduttaa, pykötä, pyöräyttää, sihauttaa, suotaa, suodattaa, tirauttaa, turauttaa (Kotus.fi, Kielikello: Riitta Korhonen)

1951

1936
"Kahvi Oy:n kahvi on myös Stadiontuote, jonka käyttö kartuttaa Olympialais-stadionin rakennusrahastoa."

Ei kommentteja: