12.2.2020

Sony Elcaset


1970-luvulla C-kasetti oli tullut haastamaan perinteisiä avokelanauhoja. Kasetti oli näppärä käyttää, mutta sen äänenlaatu oli avokelanauhoja vaatimattomampi. Elcaset oli Sonyn 1976 julkaisema kasettiformaatti jolla pyrittiin yhdistämään c-kasetin helppokäyttöisyys ja avokelojen äänenlaatu. Elcasetissa oleva nauha oli saman levyistä kuin avokeloissa ja nauhanopeus oli 9,5 cm/s eli kaksinkertainen verrattuna C-kasettiin. Äänenlaatua voitiin pitää parhaiden kelanauhurien veroisena.
1979 - kuva: home.iae.nl

1981 - kuva: home.iae.nl
Elcaset nauhurit olivat hyvälaatuisia, mutta kalliita. Sonyn lisäksi Elcaset nauhureita valmistivat ainakin JVC, Teac, Wega ja Technics. Kuluttajat tyytyivät kuitenkin c-kasetteihin ja Elcaset-laitteiden valmistus lopetettiin kokonaan vuonna 1980.
Valmistuksen loputtua kaikki Sonyn keskusvarastossa olleet Elcaset-nauhurit myytiin Suomeen. 
Kasetteja myytiin aikoinaan vai äänittämättöminä. Kuitenkin vuonna 2017 muusikko Jeremy Heiden julkaisi albumin Blue Wicked ensimmäisenä ja ainoana Elcaset nauhoitteena. Sama albumi julkaistiin myös LP-levynä, CD-levynä, minidiscinä, c-kasettina ja digitaalisena kasettina.

SONY EL-5 Elcaset deck

Ei kommentteja: