7.7.2019

Seliran ja RaMaVit 1959

1959
Oy Medica Ab oli 1911 perustettu helsinkiläinen lääketehdas. Kun Medican palveluksessa olleet suomenkieliset proviisorit eivät päässet etenemään ruotsinkielisessä ja -mielisessä yrityksessä, he perustivat Orionin 1917. Medica sulautui vuonna 1988 Leirakseen. (wikipedia) 

1960
Seliran oli ns. yhdistelmävalmiste eli se sisälsi useampia vaikuttavia aineosia. Siinä oli kolmea eri kipulääkettä: asetyylisalisyylihappoa, kodeiinia eli metyylimorfiinia ja antipyriiniä eli fenatsonia. Lisäksi se sisälsi kofeiinia.
1959
1961
Ramavitilla on ollut sen historian ajan useita eri valmistajia. Nykyään sitä valmistaa ja markkinoi Oy Verman Ab.
Valmiste muistetaan erityisesti oivana apuna aliravitsemukseen sotien jälkeisessä Suomessa. Sitä annettiin muun muassa lapsille täydentämään heikkoa ravitsemusta. Resepti oli yksinkertainen: rautaa, maksaa ja vitamiineja eli RaMaVit.
Ramavitin voimakasta maksan makua peitettiin aikanaan kirkkoviinillä. Valmiste ei ole pysynyt aivan samana vuosikymmenten ajan. 1980-luvulla raaka-aineista poistettiin maksa ja 2010-luvulla viini vaihdettiin kirsikkamehuun, mikä ei ole sattumaa. Kirsikka on ylivertainen luonnon oma terveystuote. Yksi ei kuitenkaan vaihdu – rauta. (ramavit.fi)

Ei kommentteja: