14.2.2017

UPO kodinkoneet 1963 / 1967

 Jääkaappi - Mankeli - Kaasuliesi - Pulsaattoripesukone - Pyykkilinko.
Mainos vuodelta 1963
Upon Lahden tehtailta toimitettiin ensimmäinen pesukone vuonna 1953. Pesukoneet olivat tuohon aikaan ns. pulsaattorikoneita. Niissä ei ollut pesurumpua, vaan pesualtaan reunalla oli siipipyörä, joka mylläsi vettä ja pyykkiä. Laite ei tarvinnut vesiliitäntää, vaan altaaseen tuotiin vesi astialla esim. saunan padasta. Linkoa ei myöskään ollut. Pyykki puristettiin kuivaksi altaan reunalla olevilla kumiteloilla. Erillisiä pyykkilinkoja alettii valmistaa vuonna 1959. 
Ylen elävässä arkistossa on lyhytfilmi UPO pulsaattorikoneesta.
Mainos vuodelta 1966.
Pulsaattoripesukoneen jälkeen tehtiin rumpupesukoneita. UPO:n kultarumpu on ns. puoliautomaattinen pesukone eli pesuautomaatti. UPO:n ensimmäinen täysautomaattinen pesukone tuli myyntiin vasta vuonna 1970.
"Upon Kultarumpu-pesuautomaatin pesuallas ja rumpu ovat ruostumatonta terästä. Suurin kerralla pestävä pyykkimäärä on tehtaan ilmoituksen mukaan 3-3,5 kg kuivaa pyykkiä. Rummun tilavuus on 35 litraa. Kultarumpu on ns. vapaavalintainen kone, mikä merkitsee sitä, että pesuohjelmia voidaan muunnella käyttäjän toivomusten mukaan valkopyykistä hienopesuun. Koneella on kaksi eri pyörimisnopeutta, joista pienempi on tarkoitettu hienopesua varten."
Mainos vuodelta 1967.

Ei kommentteja: