Perunannostokone on maatyökone, jota käytetään perunasadon korjaamiseen pellolta. Ensimmäiset koetukset suomalaisvalmisteisille perunannostokoneille tehtiin vuonna 1921. Nämä olivat tyypiltään hevosvetoisia kaivupyöräkoneita. Hieman myöhemmin kehitettiin niin sanottu heittopyöräkone, josta tuli selvästi yleisin Suomessa käytetty nostokone. Heittopyöräkoneessa edellä kulkeva terä aukaisee perunavaon ja pyörivät haarukat heittävät perunat kauas sivulle maan pinnalle, josta ne poimitaan. (wikipedia, sarka.fi)
1923
Mekaaninen viljanpuhdistin eli viskuri. Laite toimii käsikäyttöisesti. Kammesta pyörittämällä viskurin eli tuultajan sisällä oleva tuuletin pöllyttää akanat ja pölyn irti jyvistä. (sarka.fi)
1927
1928
Hevosvetoisessa niittokoneessa pyörien liike muutetaan vivuston välityksellä leikkuuterän edestakaiseksi liikkeeksi, joka katkaisee heinän.
Elonleikkuukonetta (viljanleikkuukonetta) käytettiin viljankorjuuseen ennen nykyaikaisten leikkuupuimurien yleistymistä. Elonleikkuukoneessa oli samanlainen edestakaisin liikkuva terä kuin hevosvetoisessa niittokoneessa sekä koneellisesti pyörivät haravat ja leikkuupöytä, joiden avulla leikattu vilja siirrettiin pois koneen ajolinjalta ja koottiin samalla kooltaan lyhdettä vastaaviin kasoihin. (wikipedia)
1928
1926
Puimakone on laite, jolla leikatut viljankorret käsitellään viljanjyvien irrottamiseksi niistä. Irronneet jyvät puimakone puhdistaa roskista ja lajittelee koon perusteella. Voimanlähteenä voitiin käyttää hevoskiertoa, höyrykonetta, maamoottoria, traktoria tai sähkömoottoria. (sarka.fi)
1936
Äestä käytetään maanviljelyssä maan pehmentämiseen ja hienontamiseen kyntämisen jäljiltä. (wikipedia)
1965
Heinähäntä eli haravakuljetin on heinien siirtoon tarkoitettu maataloustyökalu, joka kiinnitetään traktorin perään ja jossa on kymmenkunta järeää piikkiä. (wikipedia)
1939
1921
1944
Rahkeet (rahje) on hevosilla käytettävien valjaiden osa. Rahje on nahkahihna, jonka avulla länget ja aisat (myös luokki, jos sitä käytetään) yhdistetään toisiinsa. Länget ovat yleinen hevosilla käytettyjen työvaljaiden keskeinen osa. Länget pannaan hevosen kaulan tyveen ja sen rintaa ja lapoja vasten. Länget välittävät hevosen vedon aisoihin ja kuormaan. (wikipedia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti