29.12.2020

Huopatossut

 

1926

1926

1925

Huopatossu, huovikas tai huopikas on paksusta ja jäykästä huovasta valmistettu venäläisperäinen talvijalkine. Jäykillä ja kuperapohjaisilla huopatossuilla on hieman kömpelöä kävellä, mutta toisaalta ne pitävät jalat hyvin lämpiminä. Siksi huopatossuja suosivat etenkin pakkasessa pitkään paikallaan pysyvät ammattilaiset ja harrastajat, kuten torikauppiaat ja pilkkijät. Huopapohja ei kestä kovaa kulutusta eikä pidä vettä, joten huopatossut sopivat parhaiten käytettäväksi pehmeässä ja kuivassa pakkaslumessa.
Suomessa huopatossut yleistyivät 1900-luvun alussa aluksi Karjalassa, jossa toimi useita huopatehtaita ennen toista maailmansotaa. Niistä vanhin oli vuonna 1897 perustettu Kirvun Huopatehdas Oy. Vuonna 1929 tehtaalla työskenteli parisataa ihmistä ja se tuotti 140 000 paria huopikkaita vuodessa. Se ja niin ikään Kirvussa perustettu Verran huopatehdas jatkoivat sotien jälkeen toimintaansa Orimattilassa.
Suomen huopatossutehtaista on jäljellä enää kaksi, molemmat niistä Keski-Suomen Jämsässä: vuonna 1921 perustettu Lahtiset Ay ja vuonna 1927 perustettu J. Alhon Huopatehdas.
(wikipedia, villaroosa.fi, kirvu.fi, lahtiset.fi, alhonhuopatehdas.fi)

Huopatehdas J. Alho mainosvideo

Lahtisen tuotteita:
Alhon tuotteita:


Ei kommentteja: