22.6.2020

Puutalo Oy

1941
"Rakennusosat valmistetaan taitavien mestarien johdolla kuivina ja tarkasti sopivina. Kootun puutalon seinärakenne pitää lämpöä paremminkin kuin hirsiseinä, koska siinä on vähemmän saumojakin. Itse rakennustyömaalla ei tarvitse kuukausien aherrusta, sillä kun perustus on valmis, kootaan talo valmiista osista (ilman mitään jätteitä) paikan päällä muutamassa päivässä ja muutaman miehen voimalla."
1959
Puutalo Oy perustettiin vuonna 1940 tehostamaan teollisten puurakennusten valmistusta. Asuntojen tarve oli suuri, sillä 420 000 Karjalan evakkoa tarvitsi kiireellisesti uuden kodin. Yhtiön muodosti 21 puuteollisuusyritystä ja ensimmäinen tärkeä tehtävä oli organisoida Ruotsin lahjatalojen pystyttäminen, mutta pian saatiin myös oma taloteollisuus käyntiin. Arkkitehdit Jorma Järvi ja Erik Lindroos suunnittelivat ensimmäisen Puutalo Oy:n tyyppitalosarjan.
Puutaloja ja parakkeja vietiin ulkomaille, viennissä oli omat talotyyppinsä. Valtaosa viennistä meni Saksaan ja sen liittolaismaihin. Sodan jälkeen Puutalo Oy sai hoidettavakseen koko puutaloteollisuuden sotakorvaukset.
Vuonna 1955 Puutalo Oy ja Myyntiyhdistys Puurakenne muodostivat yhteistoimintajärjestö Myyntiyhdistys Puutalon, jonka toiminta loppui vuonna 1979. Puutalo Oy tuotti kaikkiaan yli 300 000 puuelementtitaloa yli 50 maahan ympäri maailman. (berrycom.fi, archinfo.fi)
1952

1964

1964

Ei kommentteja: