18.6.2020

Karhula-Iittala lasitehtaat

1928
Karhulan lasitehdas (1889–2009) oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. Alussa pääpaino oli talouslasissa, jolloin tuotteita olivat muun muassa lampunlasit ja lääkelasit. Vuoteen 1910 mennessä tehtaasta oli tullut talous- ja ikkunalasin johtava valmistaja Suomessa. A. Ahlström Osakeyhtiö osti Karhula Osakeyhtiön osakekannan vuonna 1915. Karhula ehti valmistaa yli sadan vuoden taipaleensa aikana satoja miljoonia lasipakkauksia (= pulloja ja tölkkejä) ja lukuisia muita tuotteita. Suomen viimeisenä pakkauslasitehtaana se vastasi parikymmentä vuotta yksin alan tuotannosta maassa. (wikipedia, visitkotkahamina.fi)
1936
Iittalan lasitehdas perustettiin vuonna 1881. Suurin osa tuotannosta oli silloin yksinkertaista apteekki- ja talouslasia. Vuodesta 1917 Iittalan omisti A. Ahlström Osakeyhtiö, joka omisti myös Karhulan lasitehtaan. Lasitehtaiden tuotteita markkinoitiin yhteisnimellä Karhula-Iittala aina 1950-luvulle saakka. Karhulan ja Iittalan lasitehtaiden työnjakoa alettiin tehostaa 1930-luvulla, jolloin pullojen ja puristelasin tuotanto keskitettiin Karhulaan ja suupuhallettujen tuotteiden tuotanto Iittalaan. Vuonna 2007 Iittala Group siirtyi Fiskars Oy:n omistukseen ja lasitehdas toimii edelleen. (wikipedia, hamewiki.fi)
Suosittujen Otso- ja Karhu-umpioiden tuotanto alkoi Karhulan Lasissa vuonna 1947, ja ne säilyivät tuotannossa vuoteen 1967 saakka, jolloin Karhula lopetti kirkkaan pakkauslasin valmistuksen. Aluksi Otso-umpiossa käytettiin uudenlaista metallista kierrekorkkia, mutta helposti ruostuvat korkit eivät miellyttäneet kuluttajia, ja ne vaihdettiin takaisin perinteisiin lasikorkkeihin, joiden kiristämiseen tarvittiin metallijousi. (meillakotona.fi)
Aalto-maljakko. Kuva: iittala.com
Vuonna 1936 Karhulan lasitehtaalla valmistettiin ensimmäiset Alvar Aallon Savoy-maljakot, jotka tunnetaan nykyään paremmin Aalto-maljakkoina. Vuonna 1937 Pariisin maailmannäytelyssä Suomea edustaneen Aalto-maljakon tuotanto siirtyi Iittalaan 1940-luvulla.

1887

Ei kommentteja: