24.9.2019

Kokolattiamatto

1967
J. W. Suominen perusti Nakkilaan nahkurinverstaan vuonna 1898. Kenkäteollisuuden kannattavuuden heikkeneminen ja uusien kenkämateriaalien tulo vaikutti nahkatehtaiden kannattavuuteen 1960-luvulla. Uudeksi tuotantoalaksi J.W. Suomisen tehtaassa otettiin nonwoven tekstiilikuitukangas ja siitä valmistettavat tuotteet: matot, huovat ja vanut. Yhtiön nimestä poistui nahkatehdas-sana. Yhtiön ensimmäinen kuitukangastuote valmistui vuonna 1965. Suominen on nykyään johtava kuitukankaiden valmistaja maailmanlaajuisesti. (museovirasto, suominen.fi)
1970
Balatum aloitti toimintansa vuonna 1923. Tuotteena oli silloin ns. korvikemuovimattoa, joka valmistettiin maalaamalla tervapahvin päälle erilaisia kuvioita ja lakattiin pinnasta kulutusta kestävällä lakalla. 1960-luvulla Balatum muutti nimensä Balamundiksi. Yritysostojen ja yhdistymisien kautta entisen Balamundin omistaa nyt Tarkett.
(tarkett.fi)
1970
1970
Einar Pulsan (1909-1968) perustama Kouvolan Villa Oy aloitti toimintansa Kouvolassa vuonna 1949. Yritys aloitti lumppujen karstaamisella, mutta vähitellen toiminta laajeni lankojen kehräämiseen ja värjäämiseen. Tehdas laajeni kutomoksi vuonna 1953. Tehtaassa kudottiin mattoja, huopia, ryijyjä ja verhoja. Malliston suunnittelijoina ovat toimineet muun muassa tekstiilitaiteilija Annikki Salmi ja kotiteollisuusopettaja Brita Seppä. Kouvolan Villan toiminnot siirtyivät Korialle 1970-luvun alussa.
(Helsingin kaupunginkirjasto)

* * * * *
Kokolattiamatot katosivat kaupoista lähes kokonaan 90-luvulla. Niitä pidettiin paitsi vanhanaikaisina myös epähygieenisinä ja pölyä keräävinä basillipesinä. Tuotekehittelyn myötä matot ovat muuttuneet käyttäjäystävällisemmiksi ja ennen varsinaisina pölypesinä pidettyjä mattoja suositellaan nyt allergikoillekin.
(Yle uutiset: kokolattiamatot tulevat takaisin)

Ei kommentteja: