30.9.2019

8-raitasoitin


1970
8-raitakasetti oli magneettinen äänen tallennusväline vinyylilevyjen ja kelanauhojen aikakaudella. Kapistuksen kehitti Lear Jet lentokonetehtaan perustaja Bill Lear vuonna 1964. Kasettia käytettiin lähinnä Yhdysvalloissa 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun loppuun, kunnes c-kasetti vakiintui myös USA:ssa.
kuvat: collectorsweekly ja wikipedia

8-raita kasetissa oli lenkillä oleva ns. päättymätön nauha, johon mahtui noin 80 minuuttia musiikkia neljälle stereoraidalle. Kasettia ei voinut kelata taaksepäin. Soittimissa oli toistopainikkeen lisäksi pikakelauspainike ja ohjelman valintapainike. Tällä ohjelmapainikkeella valittiin jokin neljästä stereoraidasta. Kaseteille oli tyypillisesti tallennettu jokin vinyylilevyllä julkaistu äänite. 


1970-luvulla ostettavan äänitteen saattoi valita neljästä eri tallennusmuodosta. Vinyylilevy oli kaksipuolinen, joten levy täytyi välillä kääntää toisin päin. C-kasetissa ja avokelanauhassa ohjelma tallennettiin nauhan kumpaankin suuntaan, joten nekin täytyi välillä kääntää. Sensijaan 8-raitakasetin päättymättömälle nauhalle sisältö oli talletettu neljälle rinnakkaiselle raidalle. Yhden raidan sisältämän ohjelman loputtua soitin vaihtoi automaattisesti seuraavalle raidalle. Viimeisen raidan päättyessä alkoi taas ensimmäinen raita soida. Raitaa sattoi myös halutessaan itse vaihtaa painamalla ohjelmapainiketta.
(8trackheaven, cherrystereo, wikipedia, ym.)
kuva: 8trackheaven.com
kuva: 8trackheaven.com
kuva: 8trackheaven.com

Ei kommentteja: