28.3.2019

Tirkkosen kauppaliike 1917

1917
1922

1923
Maria ja Juho Tirkkonen ryhtyivät vuonna 1869 kulkukauppiaiksi ja kiersivät hevoskuormineen pitkin Savoa ja Keski-Suomea. Parin vuoden päästä he avasivat myyntikojun Tampereen kauppatorille (nyk. Keskustori). Vuonna 1884 he aloittivat kangas- ja lankakaupan ostamassaan talossa Kauppakadulla. Juhon kuoltua hänen poikansa Nikolai Tirkkonen jatkoi kauppatoimintaa yhdessä äitinsä kanssa. Nikolai oli käynyt kauppiaan opissa Berliinissä, Lontoossa ja Pariisissa.
1923
Tirkkosen liikettä pidettiin korkeatasoisena, mistä oli merkkinä mm. asiakkaiden palvelu myös ruotsiksi. Liikkeestä kehittyikin alallaan huomattavin koko maassa. 
1926
 Vuonna 1901 vanhan puisen kauppatalon paikalle valmistui Tirkkosen kauppahuoneelle Kuninkaankadun ja Kauppakadun kulmaan jugendtyylinen kolmikerroksinen Tirkkosen liiketalo. Liike lopetti toimintansa 1980-luvun alussa, mutta tamperelaiset tuntevat talon vieläkin Tirkkosen talona.
Tirkkosen talo Tampereella
 Nikolai Tirkkonen aloitti vuonna 1903 liikkeensä myymien tuotteiden postimyynnin. Samana vuonna ilmestyi ensimmäinen Tirkkosen Muotijournaali, jossa esiteltiin muun muassa kangastuotteita ja alusasusteita. Alla on Aamulehdessä vuonna 1903 julkaistu uutinen Tirkkosen muotijulkaisusta:
1903
"Chic", J. Tirkkonens modejournal, J. Tirkkosen muotijournaali on nimenä kuvitetulla muotilehdellä, joka on alkanut ilmestyä kerran kuukaudessa ja jaetaan J. Tirkkosen liikkeessä pukukankaiden ostajille, niin pitkältä kuin painosta riittää. Lehti, jota painetaan Köpenhaminassa, on asultaan ja kuviltaan hyvin hieno. Syyskuun numero sisältää 16 kuvaa arki- ja juhlapukuja, seurustelu-, kävely-, matka- ja aamupukuja sekä lasten pukimia.
"Standard Fashions" nimisen suuren muotilehden kaikkien pukujen silkkipaperimalleja on nyt myöskin liikkeen kautta saatavissa, lehdessä mainittuihin hintoihin. Lehti jaetaan "Chic'in" mukana ostajille kerran kuukaudessa."
(koskesta voimaa; wikipedia) 

Ei kommentteja: