16.12.2017

Jouluisia mainoksia eri vuosilta

Amerikkalainen General Electric mainosti Edisonin jouluvaloja 1900-luvun alussa. Ne ovat kuulemma vaarattomia, eivät käryä, eivät haise eivätkä valuta talia. Niitä saa eri värisinä ja ne voi joko ostaa tai vuokrata halpaan hintaan.
Mainos Helsingin Sanomissa 1917.
Ab Parfumerie Idman & Arvela Oy oli vuosina 1907–1959 toiminut Suomen suurin kosmeettisten tuotteiden valmistaja. Suomen Keisarillinen Senaatti vahvisti A.B. Parfumerie Idman & Arvela O.Y.:n yhtiöjärjestyksen 28.11.1916. Kaupparekisteriin yhtiö on merkitty 31.1.1917. Yhtiön toimiala oli ”agentuuriliike sekä valmistaa ja myydä parfyymeja, hiusväriä, eau de colognia, saippuoita, farmaseuttisia, kemiallisia, kosmeettisia ja teknisiä valmisteita”. Toimipaikka oli Helsinki. Vuosina 1919-1921 yhtiö omisti Parfumerie Le Coq nimisen tytäryhtiön Tukholmassa.  
(Wikipedia, Elinkeinoelämän keskusarkisto)
Kouvolan Sanomat 14.12.1920
Juho Manner tuli Kouvolaan perheineen vuonna 1915. Hän perusti Kouvolan keskustaan leipomo-konditoria-kahvilan, joka vuosien varrella kasvoi edustavimmaksi liikkeeksi silloisessa Kouvolassa. Nuoriso kokoontui aikoinaan Kouvolan keskustaan Mannerin kahvilan "lipan" alle tapaamaan toisiaan. Tornionmäessä oli leipomo sekä kahvila jossa minäkin olen nuoruudessani aikaani kuluttanut. Se lopetti toimintansa vuonna 2012.
1936
1936

"Liisa tyttönen on innokkaasti seurannut äidin jouluvalmisteluja. Hän on ollut mukana osuuskaupassa ostoksilla ja kuullut äidin vehnäjauhoja pyytäessään sanovan myyjättärelle: "Tietenkin Kultaleima-jauhoja."
"Joulu on saapunut herkkuineen ja yllätyksineen. Joulupukin kontista on ilmestynyt veikeitä suklaaukkoja ja muita hauskoja joulumakeisia." 
Tanskalaiset insinöörit Peter Bang ja Svend Olufsen perustivat radioliikkeen B&O vuonna 1925. Bakeliittikuorisessa Beolit 39 - putkiradiossa oli kolme aaltoaluetta ja konserttikaiutin. 1960 - luvulla yritys päätti keskittyä tarjoamaan tuotteita, jotka tarjoavat ainutlaatuista muotoilua ja kehittynyttä teknologiaa vastineena kilpailijoita korkeammalle hinnalle.
Beolit 39 viritysasteikko.
Amerikkalainen näyttelijä ja tuleva presidentti Ronald Reagan mainosti savukkeita vuonna 1952. "Lähetän Chesterfieldejä kaikille ystävilleni."
1959



Brion perusti ruotsalainen korinpunoja Ivar Bengtsson vuonna 1884. Myöhemmin yritys siirtyi perustajansa poikien haltuun ja sai nimekseen "Bröderna Ivarsson, Osby". Alkukirjaimista muodostuu nimi Brio. Yritys laajensi tuotevalikoimaansa koreista leikkikaluihin ja muihin puusepäntöihin sekä lastentarvikkeisiin, erityisesti lastenvaunujen valmistukseen. Yritys on nykyisin maailman suurin puulelujen tuottaja. (wikipedia)
 Näiden 1960-luvun amerikkalaismainosten viesti on: Osoita läheisellesi rakastavasi häntä ja osta hänelle joululahjaksi pyssy.
1962
1963
Suomessa oltiin järkevämpiä ja mainostajat tarjosivat joululahjoiksi Philipsin kodinkoneita ja Olympia kirjoituskoneita. Nuorisolle tiedoksi: "Kirjoituskone on mekaaninen tai sähkömekaaninen kirjoituslaite, johon kuuluu näppäimistö. Eri kirjaimia kuvaavia näppäimiä painamalla tuotetaan tekstiä paperille kirjain kerrallaan. Vuosikymmenien ajan kirjoituskoneilla tehtiin helposti luettavaa tekstiä nopeammin kuin käsin tekstaamalla." (wikipedia) 

Ei kommentteja: