19.7.2017

WC-paperi 1960

1960
G.A.Serlachius valmisti Mäntässä WC- ja talouspapereita, kirjoituspaperia, sanomalehtipaperia, pergamiinipaperia ym. Pehmeää kreppipaperia tuottanut paperikone oli valmistuessaan Euroopan nopein paperikone ja ensimmäinen nykyaikainen pehmopaperikone Suomessa.
Nokia Silk vessapaperi 1920-luvun lopulta (Kuva: Finna.fi)
 ”Toalettipaperi” on ensimmäinen ja hyvin varhainen Nokialla tehty kuluttajatuote. Sen valmistus alkoi, joskin sivutuotteena, noin vuosina 1902–1905. 1960-luvun alussa myytiin jo nykyaikaistettua ja ohennettua Nokia Silk -wc-paperia, jota mainostettiin pehmeäksi ja riittoisaksi.
Vuonna 1928 toilettipaperin kaupallinen valmistus alkoi ja sitä alettiin myymään arkkipakkoina yhtenä yhtiön tuotteista. Silkkipaperituotteen nimi oli ensin ”Pikku Matti”, mutta varsin pian nimeksi vakiintui Nokia Silk. Tuote leikattiin arkeiksi ja pakattiin kääreeseen. (lotus.fi)
Muistan vielä 1960-luvulla tavanneeni tuota kiiltävää ja kovaa wc-paperia. Ulkovessan kosteissa olosuhteissa se taisi selviytyä pehmopaperia paremmin.
1954 (Kuva: www.historyworld.co.uk)
Vuonna 1954 mainostettiin englantilaislehdessä puuvillan pehmeää wc-paperia. Erikoisesti lapsille, äideille ja niille, joilla on erityisen herkkä iho. Miehet saivat siis tyytyä karkeampaan laatuun.
Saksassa tarjottiin jo vuonna 1900 kuluttajille rullalla olevaa vessapaperia. Se oli jopa perforoitua, joten arkki oli siitä helppo repäistä. Oli kuulemma pehmeää mutta lujaa.

Ei kommentteja: