10.7.2017

Cookin matkatoimisto 1955

(Kuva: www.historyworld.co.uk)
Cookin matkatoimisto tarjoaa opastettuja bussimatkoja Eurooppaan vuoden 1955 mainoksessa.
"Asut mukavissa hotelleissa, matkustat mainioissa uudenaikaisissa busseissa ja mukanasi on kokenut matkanjohtaja." 
Thomas Cookin perustama matkatoimisto on kenties maailman kuuluisin. Hän aloitti matkojen järjestämisen vuonna 1841 kuljettamalla matkustajia Britannian rautateillä.
Vuonna 1851 hän järjesti työläisten kuljetuksia Lontoon maailmannäyttelyyn ja 1867 Pariisin maailmannäyttelyyn.
Vuonna 1872 olikin jo vuorossa ensimmäinen seuramatka maailman ympäri. Matka kesti yhteensä 222 vuorokautta. Thomas Cookin johtama seurue lähti Leicesteristä,
ylitti Atlantin höyrylaivalla ja ajoi New Yorkista San Franciscoon junalla. Sieltä matka jatkui höyrylaivalla Japaniin ja edelleen Kiinaan, Singaporeen, Ceyloniin ja Intiaan.
Bombaysta matkustettiin Punaisen meren ja uuden Suezin kanavan kautta Kairoon, josta pääosa matkalaisista palasi Lontooseen. Muut kiersivät vielä Thomasin johdolla Egyptissä ja Palestiinassa ja palasivat kotiin Turkin, Kreikan, Italian ja Ranskan kautta. Opastetusta maailmanympärysmatkasta tuli pian vuosittainen tapahtuma.
Juliste vuodelta 1872 (thomascook.com)
"Vuoteen 1880 mennessä Cookilla oli jo 60 toimistoa eri puolilla maailmaa ja yli 500 hotellia otti vastaan Cookin kuponkeja. Vain viisi vuotta myöhemmin nämä luvut olivat kaksinkertaistuneet ja tänään sekä yksityisiä että liikematkalaisia palvellaan yli 1600 toimipisteessä lähes 150 maassa. Lisäksi Cook's myy omia matkashekkejä, vaihtaa valuuttaa ja julkaisee aikataulukirjoja ja matkaoppaita.
Thomas Cookin matkatoimisto on tänään yksi maailman suurimmista. Vuosien kuluessa sen palveluksia ovat käyttäneet kaikenlaiset ihmiset Sunlightin saippuatehtaan työläisistä Venäjän tsaariin."
(Laila Heinemann: Matkakirja)

Cookin matkatoimiston mainoksia eri vuosikymmeniltä:
(thomascook.com)
(thomascook.com)
(thomascook.com)
(thomascook.com)
(thomascook.com)

2 kommenttia:

Jaakko kirjoitti...

Bussimatkalla mahtavia etappeja, jotka lienee jääneet hieman unholaan rahvaan rynnistettyä keihäsmatkoilleen: Isle of Marken, Besançon, Compiegne, Autun...
Ja hinnat ilmoitettu Guineoina.. :)

Juhani K kirjoitti...

14 päivää vuoden 1955 bussilla Sveitsin kiertomatkalla...
Miltähän tuntuis seurata Cookin "Round The World Tour" -reittiä nykyaikaisilla kulkuvälineillä? Ei taitais enää kulua 222 päivää. Silloinen hinta 200 Guineaa on kuulemma nykyrahassa £30,600!