2.4.2017

Radium - Hermoni, hermoni...1934

Miradium-suolaa mainostettiin vuonna 1934. Radiumhoidon oli määrä vaikuttaa hermoihin ja auttavan iskiasta, kihtiä ja reumatismia, vatsatauteja, verenvähyyttä, aineenvaihtotauteja, suontenkalkkeutumista ja vanhuudenheikkoutta vastaan.
Puolalais-ranskalainen aviopari Marie ja Pierre Curie löysivät vuonna 1898 kaksi radioaktiivista ainetta, poloniumin ja radiumin. He saivat ansioistaan Fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1903.
1920-luvulla radiumia pidettiin todellisena ihmeaineena, joka parantaisi vaikeita sairauksia. Aineesta kehitettiin erilaisia terveysvalmisteita. Radiumin vaarallisuus tiedettiin, mutta tuotteita myytiin kunnes säteilyn karmeat haitat todella paljastuivat.

"Viime vuosisadan alkupuolella, lähinnä 1920-luvulla, joihinkin kuluttajatuotteisiin lisättiin radioaktiivisia aineita kuvitteellisten terveyshyötyjen uskossa.
Tällaisia kalliita ihmetuotteita olivat muun muassa terveysjuomat, kauneusvoiteet, hammastahnat, ihonhoitoaineet ja potenssilääkkeet.
Edellä mainitut tuotteet aiheuttivat vakavia terveyshaittoja käyttäjilleen niissä tapauksissa, joissa valmistaja oli todella lisännyt tuotteeseen merkittävän määrän tuolloin hyvin kallista radiumia.
Haitat olivat vaikeasti paranevia haavaumia, iho- ja luusyöpää sekä leukemiaa. Onneksi tällaisten tuotteiden kalleus rajoitti käyttäjämäärän pieneksi. (Säteilyturvakeskus)
Ruotsalaislehdessä mainostettiin vuonna 1935 Miradium-suolaa jonka oli määrä auttaa kihtiin, iskiakseen ja reumatismiin.

Ei kommentteja: