14.4.2017

Mäntysuopa 1921 / 1963

Mainos vuodelta 1921
Mäntysuopa on perinteinen suomalainen pesuaine. Se on hyvin monikäyttöinen. Sitä on käytetty yleispesuaineena siivouksessa, saunasaippuana, pyykinpesussa, maalipensseleiden puhdistuksessa, tuhoeläinten torjunnassa puutarhoissa, tahranpoistoaineena, uunin puhdistuksessa, suksivoiteena jne. Yleinen käyttökohde on matonpesu.
Mäntysuopa on ympärisöystävällisempi kuin synteettisiä tensidejä sisältävät pesuaineet. Maaperään joutuessaan se hajoaa nopeasti. Sen sisältämät hartsihapot ovat kuitenkin vaarallisia kaloille, joten mattojenpesua ja huuhtelua vesistöissä tulisi välttää.

Aktiebolag W.Guzeit osti 1900-luvun alussa Kotkan seudulta muutamia sahalaitoksia. Vuonna 1907 yhtiö perusti Kotkaan sulfaattiselluloosatehtaan, joka käytti raaka-aineena sahoilta saatua jätelautaa ja sahanpurua. Selluloosan valmistuksesta saatiin mäntyöljyä ja siitä keksittiin jalostaa pesuainetta. 
Tätä mäntysuopaa valmistamaan perustettiin Kotkaan tuotantolaitos vuonna 1920. Aluksi mäntysuopaa myytiin palasaippuana, 1960-luvulta myös nestemäisenä.
Mäntysuopaa valmistaa nykyisin saksalainen Henkel Norden Oy, mutta sen tuotanto on siirretty jälleen Suomeen. Myös raaka-aineet ovat kotimaisia.
 
Mainos vuodelta 1963


Mainos vuodelta 1964

Ei kommentteja: