14.3.2017

Kahvia, kahvia, kahvia... 1928 - -

Aikoinaan kahvipapuja paahdettiin ja jauhettiin yleisesti kodeissa itse. Paahdetun kahvin myynti ohitti raakakahvin kuluttajamyynnin 1920-luvun loppupuolella. Tukkukauppias Ferdinand Alfthanin Viipuriin perustama kahvipaahtamo oli eräs varhaisimmista paahtimoista. Se myi omaa kahvisekoitustansa pergamiinipusseissa. Mainos on vuodelta 1928.

 Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa. Paahdettua kahvia on kulutettu Suomessa pitkään enemmän kuin missään muualla maailmassa. Vuosittain suomalaiset juovat kahvia noin 10 kg henkeä kohden. Myös muissa Pohjoismaissa kahvi maistuu: niissäkin kulutetaan paahdettua kahvia asukasta kohden noin 6–7 kg vuodessa. (kahvi.fi)
Tässä vuoden 1932 mainoksessa korostetaan kahvin virkistävää vaikutusta ja sanotaan sen lisäävän päivään tehokkaita tunteja. Kahvin terveysvaikutuksista saat tutkittua tietoa Kahvi ja terveys -sivuilla.

Juodaan sitä kahvia toki Amerikassakin. Herrat Chase & Sanborn perustivat vuonna 1862 Bostoniin kahviliikkeen. He väittävät ensimmäisenä keksineensä pakata paahdetun kahvin säilykepurkkiin. Yllä oleva mainos vuodelta 1956 havainnollistaa kuinka purkkia avattaessa kuuluva suhahdus takaa kahvin tuoreuden.
Alla olevasta saman firman mainoksesta samalta vuodelta näette mitä voi tapahtua jos vaimo erehtyy tuomaan kotiin väljähtynyttä kahvia.

Pysytään vielä vuodessa 1956 ja saman kansan parissa. Amerikkalaismies voi kimpaantua huomatessaan huoltomiehen voidelleen autonsa väärän merkkisellä rasvalla.

Sitten rauhoitutaan ja palataan taas kahvin pariin. Alla olevat mainokset esittelevät erilaisia kotimaisia kahveja.
1939

 
1960

 
1960
1963


1964


1964 1965

Ei kommentteja: