15.10.2022

Kirjamainoksia

 

1926

Anna-sarja on kanadalaisen L. M. (Lucy Maud) Montgomeryn kirjoittama teossarja, johon kuuluu kahdeksan teosta. Sarja kertoo orvosta Anna-tytöstä (engl. Anne), joka päätyy kasvatiksi perheeseen, johon oli alun perin tarkoitus tulla poika. Teossarja kattaa Annan elämän lapsuusvuosista, 11-vuotiaasta pikku tytöstä keski-ikäiseksi perheenäidiksi, jolla on kuusi lasta. Sarja kuuluu maailman rakastetuimpiin tyttökirjoihin ja on yhä edelleen suosittu. Sarjaa on käännetty monille kielille, ja siitä on tehty elokuvia ja näytelmiä. Teossarjan suosio on johtanut myös siihen, että Prinssi Edwardin saarelle on syntynyt paljon Anna-turismia. Lukuisat Anna-fanit ympäri maailmaa matkustavat Annan alkujuurille Cavendishin kaupunkiin, jonne on luotu kokonainen fiktiivinen maailma Anna-kirjojen hengessä. (wikipedia) Tässä mainostettu kirja "Sateenkaarinotko" (Rainbow Valley, 1919) suomennettiin vuonna 1925. Anna-sarjan kirjat ovat alkujaan vuosilta 1908-1936.

1929

1936
Agatha Christiestä olen julkaissut oman sivun tänne.

1931

Yrjö Vilho Soini alias Agapetus (1896 – 1975) oli suomalainen toimittaja ja kirjailija. Soini kirjoitti viihteellisiä romaaneja ja näytelmiä, joista osa on filmattu. Näytelmistä on tullut kesäteattereiden vakio-ohjelmistoa. Agapetuksen nimellä kirjoitetut teokset kuvaavat 1900-luvun alkupuolen kaupunkielämää humoristiseen sävyyn. (wikipedia)

1934

Nalle Puh (engl. Winnie-the-Pooh) on englantilaisen kirjailija A. A. Milnen (1882–1956) luoma satuhahmo. Milne kirjoitti Nalle Puhista kaksi kirjaa: Nalle Puh (1926) ja Nalle Puh rakentaa talon (1928). Sen lisäksi Nalle Puh esiintyy myös Milnen kahdessa runokirjassa. Milnen kuoltua Walt Disney Company osti hänen perillisiltään Nalle Puh -hahmojen tekijänoikeudet, ja myöhemmin Nalle Puh on tullut tunnetuksi Disney-yhtiön piirroselokuvista, animaatiosarjoista ja sarjakuvista. Nalle Puh -kirja ilmestyi Anna Talaskiven suomentamana vuonna 1934. Kirjan runot suomensi Yrjö Jylhä. Sanoma Oy julkaisi Nalle Puh -sarjakuvalehteä vuosina 1981–2014. (wikipedia)

1938

1939

1935

Seere Maria Salminen, nimimerkki Serp (1894 - 1977), oli suomalainen kirjailija, näytelmäkirjailija ja pakinoitsija. Yhdessä Elsa Soinin kanssa hän kirjoitti myös nimimerkillä ”Tuttu Paristo”. Nimimerkin tunnetuin työ oli ensin radiokuunnelmasarjana esitetty Suomisen perhe. Sarjan pohjalta tehtiin myös useita Suomen Filmiteollisuuden tuottamia elokuvia, joihin Serp yhdessä Soinin kanssa laati käsikirjoitukset. (wikipedia)
1937
Freeman Wills Croftsin hienoista jännäreistä olen julkaissut oman sivun tänne.
Mainiosta kirjailijasta tarkemmin täällä.
1937
Jack London (John Griffith Chaney) 1876 - 1916 on käännetyimpiä yhdysvaltalaisia kirjailijoita. Aiheena oli usein elämä erämaissa ja merellä. London kirjoitti ja julkaisi 18 vuoden aikana 23 romaania, 21 novellikokoelmaa ja kolme omaelämäkerrallista teosta. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös reportaaseja, artikkeleita, esseitä, näytelmiä ja runoja. (wikipedia)
1937

1939

1938
P.G. Wodehousesta ja hänen mainioista kirjoistaan olen julkaissut oman sivun tänne.
1936

1937
Pikku Jättiläisestä aiemmin täällä ja täällä.
1959
Kirja on nidos paperiarkkeja, joissa on painettua tekstiä tai kuvia, tai sen muotoisena ilmestynyt kirjallinen tuote. Ennen kuin kirja sai nykyisen laatikkomaisen litteän nelikulmion muotonsa, kirjat olivat kirjakääröjä, joita tehtiin papyruksesta tai pergamentista. Papyruksen kotiseudulla Egyptissä kokonaisia kirjoja kirjoitettiin kirjakääröille jo lähes 3000 vuotta eaa. Nykymuotoisia kirjoja eli koodekseja alettiin tehdä pergamentista viimeistään ensimmäisellä vuosisadalla eaa.
Ennen kirjapainotaidon keksimistä kirjoja kopioitiin pääasiassa käsin, ja siksi ne olivat harvinaisia ja arvokkaita. Vain rikkaat ihmiset ja kirkot sekä luostarit omistivat kirjoja. Köyhimmissä kodeissa ei ollut lainkaan kirjoja tai korkeintaan Raamattu ja virsikirja. Kun kirjoja alettiin painaa, samasta kirjasta saatiin nopeasti paljon kopioita. Nykyisin pehmeäkantiset kirjat ja tekniset monistusmenetelmät ovat tuoneet kirjallisuuden jokaisen lukutaitoisen ulottuville.
Suomenkielisen kirjallisuuden perustaja on Turun piispa Mikael Agricola. Hän suomensi Raamatun Uuden testamentin (Se Wsi Testamenti, 1548) ja kirjoitti muun muassa ensimmäisen suomenkielisen aapisen Abckirian sekä Rucouskirian. 
Nykyisin Suomessa julkaistaan väkilukuun nähden toiseksi eniten kirjoja maailmassa.(wikipedia)

Kirjoista mainoksia aiemmin:




Ei kommentteja: