22.1.2019

Pikku Jättiläinen 1937

1937
"Tietokirja nuorisolle, muistikirja aikuisille, ohjekirja opiskelijoille."
"Vuonna 1924 ilmestyi Pikku Jättiläisen ensimmäinen painos. Se oli kooltaan pieni, 9 x 14 cm, sivuluku oli 952 ja painosmäärä 5200. Sen jälkeen on uusia painoksia ilmestynyt tasaisin väliajoin. Teoksen koko on kasvanut, samoin sivuluku ja painosmäärä." 
Pikku Jättiläinen 1964
Monipuolisen tietokirjan aihealueita ovat mm. ajanlasku, tähtitiede, geologia, maantiede, historia, uskonto, filosofia, Suomenmaa, maa- ja metsätalous, kasvitiede, eläintiede, biologia, fysiikka, kemia, matematiikka, numerot ja kirjaimet, kielet. kirjallisuus, musiikki, yhteiskuntaoppi, taloustiede jne.
Pikku Jättiläinen 1964
Pikku Jättiläinen 1964
"Tämän teoksen tarkoituksena on johdattaa lukijoitaan tiedon avaraan maailmaan ja esittää eri tieteiden ja käytännöllisen elämän alalta asioita, jotka antaisivat heille virikettä jatkuvaan opiskeluun." Kokemuksesta voin sanoa, että kirjan lukeminen lisää yleissivistystä ja herättää kiinnostusta uusiin asioihin.
Pikku Jättiläinen 1964
Pikku Jättiläinen 1964
 Oma kappaleeni on 19. painos vuodelta 1964. Sain sen vuonna 1965 syntymäpäivälahjaksi ja olen viettänyt monta hauskaa hetkeä sen kiinnostavien kuvien ja artikkeleiden parissa. Se on viimeinen alkuperäisen Pikku Jättiläisen painos. Siinä on 50 eri tiedonalaa, 4000 hakusanaa, 2450 kuvaa ja karttaa. Sivumäärä on 1449. Vanhemmissa painoksissa oli takakannen sisätaskussa kokoontaitettu Suomen kartta. Tässä sitä ei enää ollut. Kirja on edelleen saatavissa antikvariaateista.
Pikku Jättiläinen 1964
Yrjö Antero Karilas (1891 - 1982) oli kristillisen nuorisotyön kehittäjä ja nuorisokirjailija. Hänet muistetaan ennen muuta laajasta tietoteoksesta Pikku jättiläisestä. Karilas oli koulutukseltaan opettaja, mutta pääosan elämästään hän työskenteli kristillisen poikatyön parissa. Karilaan kirjallinen tuotanto on huomattavan laaja: hän kirjoitti mm. tietoteoksia, suurmieselämäkertoja, itsekasvatusoppaita, harrastusoppaita, poikatyön teoriaan liittyviä kirjoja sekä koko joukon hengellisiä teoksia. (sskk.fi)

Ei kommentteja: