28.8.2022

Lääkkeitä

 

1921

1921
Edvard Åström perusti vuonna 1908 Aktiebolaget Åströms Fabriker Osakeyhtiön. Ensimmäinen tuote oli terveyssuola ja 1912 tuotantoon kuului ensisijaisesti hieno- ja pesusaippuoita sekä lisäksi puhdistustuotteita ja vahoja, ravintoaineita, hajuvesiä ym. kosmetiikkaa, hyönteismyrkkyjä, konttoriaineita kuten mustetta, ynnä paljon muita teknokemiallisia tuotteita. Yhtiö lopetti toimintansa 1926. (porssitieto.fi)
1937
1958
 

1961
Oy Medica Ab oli 1911 perustettu helsinkiläinen lääketehdas, joka aloitti toimintansa nimellä Helsingin Apteekkarien Keskus-Laboratorio. Ennen kuin yritys sulautui 1988 Leirakseen, se oli Suomen vanhin täysin oikeuksin toiminut lääketehdas. Sen synteettis-kemiallinen toiminta alkoi 1924. Medica oli aikoinaan insuliinin ainoa valmistaja Suomessa. Lisäksi sen valikoimiin kuuluivat maksalääkkeet, vitamiinivalmisteet, penisilliinivalmisteet ja matolääkkeet. (wikipedia)
1955
Leiras perustettiin alun perin suomalaisen Huhtamäki-konsernin lääketehtaaksi vuonna 1946. Lääketuotanto irrotettiin Huhtamäestä omaksi Leiras-nimiseksi yhtiökseen vuonna 1948. Nimi Leiras saatiin Huhtamäen hiljattain ostamalta, teollisuudelle margariineja tuottaneelta margariinitehtaalta, jolle oli annettu leivontarasvan mukaan nimi Leiras. Lääkeyhtiön alkutaipaleella 1940-luvulla valmistettiin vitamiineja mm. armeijalle. 60-luvulla Leiraksen tuotteista keskeisin ja yhteiskunnallisestikin merkittävin oli ehkäisypilleri. Vientitoiminta aloitettiin 70-luvulla kuparikierukan myötä. 80-luvulla Leiras laajeni voimakkaasti ja osti Medica-, Star- ja Rohto-lääkeyhtiöt. Vuonna 2011 Leiraksesta tuli osa japanilaista Takedaa. (wikipedia)
Mainoksen tunnus AV tulee sanoista Apteekkivalmiste. Näitä valmisteita syntyi apteekkien ja lääketeollisuuden yhteistyö- ja kehityshankkeen tuloksena. Valmisteen resepti suunniteltiin usein yhteisvoimin ja apteekit tekivät sekoituksia itse reseptien perusteella. (vahvike.fi)
1959
Bayer AG on saksalainen lääketeollisuusyhtiö, joka on perustettu Barmenissa Saksassa vuonna 1863. Bayer on maailman kolmanneksi suurin lääkealan yritys. Bayer AG:n suomalainen tytäryhtiö Bayer Oy on menestyvä lääkevalmistaja, jonka päätuote on lähes miljardin euron vuosimyyntiin yltävä ehkäisykierukka Mirena.
1962
Lääke Oy perustettiin 1947. Perustajiin kuului maatalousalan järjestöjä, meijereitä, osuusteurastamoja, lääkäreitä ja apteekkareja. Farmos aloitti toimintansa nimellä Lääke Oy vuonna 1946. Vuonna 1958 sen nimeksi tuli Farmos. Farmos on tuttu myös alun perin lapsille tarkoitetun Linna-tuotesarjan valmistajana. Linna-shampoon tarina alkoi vuonna 1962 ja se on yhä volyymiltaan markkinajohtaja, jota käyttää vakituisesti joka kymmenes suomalainen. (wikipedia, ts.fi)
1968

* * *
Lääke on valmiste tai aine, jonka tarkoituksena on parantaa, lievittää tai ehkäistä sairautta tai sen oireita. Esimerkiksi antibiootti parantaa bakteeritulehduksen aiheuttaman sairauden, kipulääke lievittää päänsärkyä ja rokotusten avulla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia. Osa lääkkeistä on itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Itsehoitolääkkeillä hoidetaan lieviä ja lyhytaikaisia oireita, jotka eivät vaadi lääkärin tapaamista. Reseptilääkkeellä tarkoitetaan lääkkeitä, joita voi saada vain lääkärin määräyksestä. (fimea.fi)

Ei kommentteja: