13.2.2021

Siirtolaiseksi Kanadaan

 

1928

"Siirtolaisuutta Kanadaan ei ole rajoitettu tulijain lukumäärään nähden. Meidän laivoissamme matkustavat saavat suosituksen paikanvälitystoimistoihin, jotka maksutta hankkivat ansiotyötä. Metsä- ja maatyöntekijöillä sekä palvelijattarilla on miltei aina paikkoja saatavissa. Pilettejä myyvät ja lähempiä tietoja antavat asiamiehemme kaikkialla maaseudulla."

1929
"Matka suoritetaan meidän suurimmalla valtamerihöyrylaivalla, maailmankuululla ILE DE FRANCE'lla, kantavuus 45 000 tonnia, joka suorittaa matkan Atlantin yli 5½ vuorokaudessa. Tämän höyrylaivan III luokan upeuden ja mukavuuden suhteen ei ole mitään enempää toivottavaa. Maksuton paikanvälitys Kanadassa. Palvelijattaret saavat hyviä toimia heti saavuttuaan Kanadaan."

Suomalaisia alkoi muuttaa Kanadaan 1880-luvun alussa, ja siirtolaisuus jatkoi suurena aina 1900-luvun puoliväliin asti. Siirtolaisuus johtui usein taloudellisista realiteeteista ja sodista. Kanada valittiin usein muuttokohteeksi, koska se muistuttaa monella tapaa, kuten luonnoltaan, Suomea. Vuosina 1924–1939 Suomesta muutti Kanadaan noin 28 700 henkilöä. Tuolloin Kanada oli suomalaisen siirtolaisuuden ylivoimaisesti suurin kohdemaa; seuraavaksi suurimpiin Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin muutti kumpaankin samalla ajanjaksolla vain noin 4 800 suomalaista. Nykyään Thunder Bayssa, Ontarion provinssissa on maailman suurin Pohjoismaiden ulkopuolinen suomalaisväestö, ja kaupungissa onkin huomattavan paljon suomalaista toimintaa. Kanadansuomalaisia on noin 136 215 (2011). (wikipedia)

Ei kommentteja: