16.2.2021

Permanentti

 

1932

1932
1934


1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella useat kampaajat huomasivat, että levittämällä 
kemikaaleja ja lämpöä naisten hiuksiin, voitiin luoda kiharoita ja laineita, jotka kestävät päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia. Tällaista hiustyyliä kutsuttiin termillä "permanent waves" tai lyhyesti "permanents." Suomessa puhuttiin aluksi "kestolaineista."
Eräs permanentin kehittäjistä oli saksalainen Karl Nessler (1872 - 1951), joka paimenessa ollessaan huomasi lampaiden villan kihartuvan sateella. Vuonna 1905 hän kehitti kiharrusmenetelmän jossa käytettiin lehmän virtsan ja veden seosta. Hän muutti nimensä Charles Nestleksi toimiessaan ulkomailla. Lontoossa hän patentoi sähkökäyttöisen permanenttikojeen ja New Yorkissa hän kehitti tee-se-itse permanenttitarpeiston kotikäyttöön. Tällaista Nestle-permanenttia mainostettiin Suomessakin 1950-luvulla.
Kun toiset halusivat kihartaa hiuksiansa, toinen joukko halusi suoristaa kiharansa. Amerikkalainen Marjorie Joyner (1896–1994) kehitti kihartimen, jolla saattoi myös suoristaa hiuksia. (encyclopedia.com, en.wikipedia.org)
1938

1951
"Syksyn alkajaisiksi ottakaa Tekin kaunistava ja nuorentava Nestle-permanentti! Silloin voitte olla varma siitä, että tämä syyskausi tulee olemaan eräs elämänne hauskimmista. Nestle-hiukset näyttävät aivan luonnonkiharilta - ja Nestle-permanentti tehdään ilman koneita ja sähköä!"
1958
"Permanentti on kemiallinen tapa kihartaa hiukset. Siinä hiusten sisältämien keratiiniketjujen väliset rikkisidokset ensin hajotetaan, jolloin ketjut pääsevät liukumaan toistensa lomassa. Kun hiukset on muotoiltu halutulla tavalla kiharalle, rikkisidokset palautetaan, jolloin keratiiniketjuissa olevat rikkiatomit tarttuvat toisiinsa ja siten hius jää pysyvästi siihen muotoon, jolla se kiinnittymisen vaiheessa on, yleensä kiharaan." (wikipedia)
 1929

1934
1935

Ei kommentteja: