13.1.2021

Abloy

 

1921
"Tottunut murtovaras tietää, että Abloy-lukko kestää kaikki tiirikat ja väärät avaimet sekä todella on tiirikoimaton. Vain lukkoon kuuluvat avaimet voivat avata sen."
1927
ABLOY-lukot perustuvat ainutlaatuiseen kiertyvien haittalevyjen periaatteeseen. Toimintaperiaatteen keksi nuori helsinkiläinen hienomekaanikko Emil Henriksson vuonna 1907. Hän oivalsi, että kassakoneen sylinterissä kiertyvien haittalevyjen periaatetta voisi soveltaa myös lukkoihin. Keksintö patentoitiin vuonna 1919 nimellä Henrikssonin Patentti Lukko. Lukkojen teollista tuotantoa varten perustettiin Helsingissä Ab Låsfabriken - Lukkotehdas Oy. Myöhemmin yhtiön nimi lyheni muotoon Ab Lukko Oy. Samoihin aikoihin rekisteröitiin yrityksen nimestä juontava tavaramerkki ABLOY.
Vuonna 1923 Kone- ja Siltarakennus Oy osti Abloyn. Omistajanvaihdoksen jälkeen Abloysta tuli myöhemmin osa Wärtsilä-konsernia. (abloy.com)
1928
 
1922

Tiirikointia vaikeuttavat levyissä olevat useat valelovet, jolloin tiirikoija ei tiedä, mikä lovista on oikea. Lukko aukeaa, kun kaikki kolot muodostavat uran, johon lukitustanko painuu. Vanhimmanmallisten ABLOY-lukkojen avaamisen on kuitenkin olemassa rikollispiireissä nimellä "vempele" tunnettu väline. (wikipedia)
1937
"Taas pamahti ja Dynamiitti-Villen lompakko täyttyi. Mutta lukko ei ollutkaan kaksoislukittu. Hän karttaakin huoneistoja, joiden ovessa on kaksoislukittu Abloy-turvalukko. Hänen ei kannata käyttää huoneiston oveen dynamiittia, sillä se herättäisi liian paljon huomiota. Hän etsii kassakaappeja ala-arvoisilla tai kaksoislukitsemattomilla lukoilla suljettujen ovien takaa."

1938

1922

Dynamiitti-Villestä lisää täällä.

Ei kommentteja: