9.9.2020

Fazerin keksit

1925
Sveitsiläissyntyisen Eduard Fazerin poika Karl Fazer (1866-1932) oli suomalaisen makeisteollisuuden uranuurtaja. Hän opiskeli sokerileipurin ammatin Pietarissa, Berliinissä ja Pariisissa. Palattuaan Suomeen hän avasi 1891 Ranskalais-Venäläisen Konditorian Helsinkiin. Menestyvän kahvila- ja konditoriatoiminnan lisäksi hän aloitti 1897 makeisten tehdasmaisen valmistuksen. Vähitellen Fazerin yritys kasvoi suuryritykseksi, ja se laajeni muun muassa Hankoon, josta Karl Fazer osti Suomalais-Englantilaisen Biscuit - keksitehtaan vuonna 1928.
1928

1928
Pieni Tietosanakirja 1928

1927

Keksien valmistuksen Fazer oli aloittanut vuonna 1924 Helsingin-tehtaassa. Carneval-keksien valmistus alkoi heti seuraavana vuonna. Vuoden 1925 tuoteluettelon mukaan valikoimissa oli 7 vohvelilaatua ja 22 keksilaatua.
Fazerin ja Suomalais-Englantilaisen Biscuit-tehtaan yhteisessä vuoden 1928 tuoteluettelossa oli Fazerilta 14 vohvelilaatua ja 30 keksilaatua, mm. Kaura, Digestive, Marie, Albert, Keksi-Kalle ja Cream Cracker.
Biscuit-tehtaan keksejä oli noin 60, mm. Carneval, Geisha, Graham, Hangon kuu, Koralli, Marie, Muro, Siro ja Cream Cracker.
     
1925
1925

Nykyään Oy Karl Fazer Ab on leipomo- ja ruokapalvelualalla toimiva suomalainen perheyritys, jolla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä yli 40 maahan. Keksit valmistetaan Vantaalla ja keksibrändeihin Suomessa kuuluvat muun muassa Jyväshyvä, Domino, Jaffa, Fasupala, Carneval, Suklaalehti, Muro ja Hangon.
(fazer.fi, fazergroup.com, wikipedia, digi.kansalliskirjasto.fi)
1951
Hangon Biscuit-tehtaan keksimainoksia on täällä
Muita Fazerin mainoksia: Karamellit, Suklaat, Fazerin parhain, Da Capo, Fazerina.
Marie-keksin mainoksia on täällä.

Ei kommentteja: