23.11.2019

Fazer suklaat

1912
"Pitkäaikaisten kokeilujen perästä on meille onnistunut valmistaa uutta, tummaa suklaalajia, joka erinomaisen hienon aroominsa, voimakkaan, mutta samalla miedon makunsa kautta epäilemättä on tervetullut uutuus kaikille suklaa-tuntijoille."
1925
Karl Fazerin Ranskalais-Venäläinen Konditoria avattiin Helsingissä Kluuvikadulla vuonna 1891. Fazerin kahvila- ja konditoriatoiminta oli hyvin suosittua, ja niistä tuli osa helsinkiläistä kulttuurielämää. Suklaan ja konvehtien valmistaminen aloitettiin vuonna 1894. Kysyntä kasvoi nopeasti ja teollinen makeisvalmistus aloitettiin Tehtaankatu 38:n kiinteistössä vuonna 1897.
Suklaamestarit tulivat idästä, sillä venäläinen suklaanvalmistustaito oli yhtä arvostettua kuin sveitsiläinen tai ranskalainen. Tehtaassa työskenteli 12 miestä ja kuusi naista, jotka valmistivat suklaatuotteita käsityönä. Myös omistaja Karl Fazer osallistui tehtaan työhön joka päivä aamukuudesta alkaen.
1926
1927
1960

1974
Sininen tuli markkinoille vuonna 1922 ja nousi nopeasti suomalaisten suklaasuosikiksi. Karl Fazerin kultainen nimikirjoitus on toiminut kääreessä alusta saakka laadun takeena.

Martti Pohjalaisen säveltämä Sininen hetki -kappale valmistui vuonna 1977. Mainoksessa kamera kuvaa kesäillan sinisessä utuisuudessa kylpevää maalaismaisemaa. Solistina tunnelmoi laulajatähti Katri Helena.

Fazerin Sininen -televisiomainos vuodelta 1983

1963
Geisha-menestystarina lähti liikkeelle leivoksesta 1960-luvulla. Peter Fazer oli ihastunut Karl Fazer Caféssa Kluuvikadulla valmistettuun Japonica-nimiseen leivokseen, jossa oli ihana japonais-täyte. Hän pyysi tuotekehitystä kokeilemaan tätä täytettä yhdessä maitosuklaan kanssa – ja pian menestysresepti oli valmis!

Fazer tuottaa vuodessa 25 000 tonnia suklaata. Fazerin suklaat valmistetaan Vantaalla, purukumit Karkkilassa ja sokerimakeiset Lappeenrannassa.
(fazer.fi, wikipedia)

Ei kommentteja: