25.3.2020

Atlantin risteily

1960
SS United States oli suurin Yhdysvalloissa rakennettu valtameriristeilijä. Alukseen mahtui vajaa 2000 matkustajaa ja miehistöä oli 900. Sen saattoi kriisitilanteessa helposti muuttaa joukkojenkuljetusalukseksi tai sairaalalaivaksi. Neitsytmatkallaan vuonna 1952 alus teki Atlantin ylityksen nopeusennätyksen ja sai näin RMS Queen Maryn siihen asti hallussa pitämän Sinisen nauhan. Atlantin ylitys kesti kolme ja puoli vuorokautta. Laiva jäi pois risteilykäytöstä vuonna 1969. 
SS United States on myyty useita kertoja 1970-luvulta lähtien, ja jokainen uusi omistaja on yrittänyt tuloksettomasti tehdä linjaliikenteen kannattavaksi. Alus on nyt laiturissa Philadelphiassa.

"Kuvittele itsesi keskelle Atlanttia. Taivas on sininen, ilma on puhdasta. Stuertti tuo sinulle kupin lihalientä. Mietit, pelatako tennistä, mennäkö uimaan vai elokuviin? Vai menetkö juomaan cocktailin eilen tapaamasi diplomaatin kanssa? Jos et pysty päättämään voit myös jäädä lojumaan kansituoliin. Anna meren lumota itsesi. Tai tutustu eri kansiin. Meillä on kansia pelaamiseen, auringon ottoon ja tähtien laskemiseen."
Pianisti Alfred Menconin tanssiorkesteri oli aikoinaan hyvin suosittu hotelleissa ja risteilyaluksilla. Vuonna 1959 yhtye nauhoitti LP-levyn "Let's Dance on Board the S.S. United States", josta saa käsityksen aluksella soitetusta tanssimusiikista.
Alfred Menconi Orchestra: Afro-Cuban Bolero (1959)



Blue Riband First Try 1952 (3:39)

A Cruise Aboard the SS United States 1964 (8 min)

SS United States New York to Southampton (12 min)

Ei kommentteja: