18.5.2019

Finlayson 1928

"Vaatehiston mukaan arvioitiin ennenvanhaan nuorikon kelpoisuutta, ja yhä vieläkin pitää paikkansa vanha totuus: millaiset vaatteet, sellainen ihminen. Aikoja ennen naimisiin menoaan valmisteleekin talon taitava tytär vaatehistoaan."
 "Olemme lähettäneet näytteet kevät- ja kesäkankaistamme kauppoihin. Niiden kudonnassa on seurattu muodin viimeisimpiä vaihteluita niin värien kuin kuvioidenkin suhteen."
 Näiden mainoksien ilmestyessä, vuonna 1928, vaatteita valmistettiin paljon itse. Niinpä Finlaysonkin mainosti kankaitaan kotiompelijoille. "Finlaysonin Moleskinia käyttää työmies työpuvukseen. Twillistä neuloo äiti puvun pojalleen. Printersistä tekee morsian kapioitaan. Pukukankaista ompelee hän pukunsa."
 "Kesähuvilalla odottavat teitä monet riemut . . . pitkä jono suloisia päiviä aurinkoisen luonnon helmassa. Mutta Te tarvitsette sinne ehdottomasti joitakin hauskoja arkipukuja ja ehkä myöskin silkinhohtoisen Serinette leningin. Ennen maalle muuttoa ovat pukuvalmistukset yhtä välttämättömät kuin kaikki muutkin. Nyt jos koskaan ompelette itsellenne parisen hauskaa muotileninkiä Finlaysonin kankaista."
Finlaysonin tehtaan perusti Tammerkosken vesivoiman houkuttelemana skotlantilainen James Finlayson vuonna 1820. Lyhyessä ajassa siitä tuli Skandinavian suurin teollinen yritys. Sen kutomosalissa sytytettiin Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo vuonna 1882. Osa tehtaan työntekijöistä ei uskaltanut enää tulla töihin, koska heidän mielestään kyse oli paholaisen keksinnöstä.
Finlayson oli aikoinaan kuin kaupunki kaupungin sisällä. Yrityksellä on ollut oma sairaala, päiväkoti, koulu, palokunta, poliisi, kirjasto, apteekki, vanhainkoti ja kirkko. Enimmillään tehtaalla oli noin 3300 työntekijää 1900-luvun alussa. Nykyään Finlayson on brändi, jonka tuotanto tapahtuu ulkomailla. Tuotteet suunnitellaan edelleen Suomessa. (finlaysoninalue.fi, finlayson.fi)
AL 18.3.1882
Aamulehti 18.3.1882: "Uutta walaistus-ainetta eli sähkövaloa koeteltiin viime tiistaina ja keskiwiikkona puuvillatehtaalla. Liekeillä, noin 150 kerrassaan wiritettynä, oli erinomaisen valkoisenhohtava ja kirkkaanheleä näkö. Walo oli woimakkaampi kuin kaasuliekkien, waikka motoorillisen woiman suurinta määrää, hihnojen liikkumisen takia, ei täytetty. Nyt sovitettujen liekkien suurin walovoima arwellaan vastaawan noin 50 steariinikynttilän valoa. Kun koetus käwi täydellisesti yhtiön mielihywäksi, on yhtiö päättänyt tulewan kesän ajalla asettaa sähköwalojohtoja kautta koko tehtaan.”

Ei kommentteja: