14.1.2019

UPO 1963

1963
"Ensin näin päin - sitten noin päin pesee UPO Siniviiri Ässä. Aina uudelleen, kunnes haluttu pesuaika on kulunut umpeen."
Vuonna 1963 myytiin vielä ns. pulsaattoripesukoneita. Niissä ei ollut pesurumpua, vaan pesualtaan reunalla oli siipipyörä, joka mylläsi vettä ja pyykkiä. Laite ei tarvinnut vesiliitäntää, vaan altaaseen tuotiin vesi astialla esim. saunan padasta tai letkulla vesihanasta. Automaattipesukoneita esiteltiin ensi kerran Työtehoseuran suurnäyttelyssä vuonna 1958, mutta ne yleistyivät vasta myöhemmin.
1963
Upo Oy perustettiin Lahdessa vuonna 1938 Asko huonekalutehtaan sisaryhtiöksi. Aluksi valmistettiin metalliosia huonekaluihin ja siitä tuotanto laajeni kodinkoneisiin. Ensimmäinen sähkökäyttöinen pienkodinkone oli silitysrauta vuonna 1941. Suurten sähköisten kodinkoneiden voittokulku alkoi 1950-luvulla, jolloin Upon Lahden tehtaillakin otettiin valmistukseen jääkaapit, pesukoneet, sähköliedet, sähkömankelit sekä pyykkilingot.
1963
"Nyt teette vain näin: siirrätte vettävaluvan pyykin kuivaajaan. Sulkiessanne kannen pyörähtää ruostumaton teräsrumpu käyntiin. Hetkisen kuluttua avaatte kannen, painatte jarrua ja rummun pysähdyttyä Teillä on sylillinen tuoksuvan puhdasta kuivaa pyykkiä."
1963
Vuosituhannen vaihteessa Askon kodinkoneryhmä myytiin Italiaan ja nykyään sen omistaa slovenialainen Gorenje. Viimeiset Upo-liedet valmistettiin Lahdessa vuonna 2012. Nykyään liesiä valmistetaan Sloveniassa ja Tšekissä, mankeleita Ruotsissa, jääkaappeja Sloveniassa ja Turkissa. Upon astianpesukoneet, kuivausrummut sekä edestätäytettävät pesukoneet valmistetaan Gorenjen tehtailla Sloveniassa.
(wikipedia, upo.fi, ruokatieto.fi)

Ei kommentteja: