1.11.2018

Työpöytä 1902 ja työpaja 1957

1902. Kuva: historyworld.co.uk
Richard Melhuish oli lontoolainen työkalukauppias. Hän myi poikiensa Adrewin ja Ruebenin kanssa "kaikkea mitä ammattimainen tai harrastelijapuuseppä saattoi tarvita." Mainoksien mukaan tarjolla oli myös metallimiehen, asentajan ja hienomekaanikon työkaluja ja pieniä työstökoneita. Vuonna 1828 perustettu liike sijaitsi lähellä Holborn Circusta Lontoon keskustassa.
Pulittamalla 17 puntaa sai kuvan hökötyksen varustettuna pronssi- ja kultamitaleilla palkituilla työkaluilla. Kapistus voitiin kätevästi sulkea laskemalla kansi alas ja tönäisemällä sivuseinät kiinni.
 Vilho Setälän toimittamassa Taitokirjassa vuodelta 1957 oli tällaisen työpajan valmistusohje. "Ahtaassa asunnossa voi koko työpajan sijoittaa 75x180x45 cm:n kokoiseen arkkuun, jonka päällys voidaan verhoilla sohvaksi. Kanteen sijoitetaan työkalujen ripustimia ja keskelle saranoitu pöytä. Pohjalle pannann linoleumimatto, että lastut ja sahajauhot on helpot poistaa. Pöytään voi työn ajaksi kiinnittää ruuvipuristimen tai vieläpä pienikokoisen pora-, sorvi- tai hiomakojeen, mutta ne on irroitettava ennen arkun sulkemista." Pyörillä varustettua arkkua oli vaivaton liikutella.
Taitokirjassa on lukemattomia ohjeita pitsin nypläyksestä maalaistalon rakentamiseen. Palaan kirjan antiin myöhemmin sopivassa tilanteessa.

Ei kommentteja: