6.11.2018

Kofeiini 1950

1950
Tämä sairaanhoitaja suosittelee kofeiinitabletteja kiireisen 50-luvun aiheuttamaa uupumusta vastaan. "NoDoz Herättäjät" ovat "yhtä tehokkaita ja harmittomia kuin kupillinen kahvia."
+ + + + +
Kofeiini on maailman laajimmin käytetty keskushermostoa ja aineenvaihduntaa kiihottava piriste. Piristävä vaikutus on nähtävissä jo puolen tunnin kuluttua. Kahvin lisäksi kofeiinia on luonnollisena aineosana teessä ja kaakaossa. Sitä on lisätty kolajuomiin ja niin sanottuihin energiajuomiin. Apteekissa myydään kofeiinipillereitä ja kofeiinia on myös joissakin särky- ja kuumelääkkeissä.
 
(mainokset vuodelta 1962)

Pienessä kahvikupillisessa (1,25 dl) on noin 100 mg kofeiinia. Sama määrä on 2,5 dl:ssa mustaa teetä, 3 dl:ssa energiajuomaa, litrassa kolajuomaa tai yhdessä kofeiinitabletissa.

Kofeiinin positiiviset vaikutukset:
Kofeiini stimuloi (kiihottaa) keskushermostoa, mikä ilmenee piristävänä vaikutuksena. Vaikutus on aikuisilla nähtävissä 1–2 kahvikupillisen jälkeen. Vuorotyöläisillä ja muista syistä väsyneillä ihmisillä kofeiinin on todettu lisäävän tarkkaavaisuutta ja vähentävän ajovirheitä.

Kofeiinin haittavaikutukset:
Kofeiini heikentää verenkiertoa koko kehossa ja heikentää insuliiniherkkyyttä. Runsas päivittäiskäyttö voi aiheuttaa monia erilaisia psyyken oireita aikuisille. Kehittyvä sikiö ei pysty käsittelemään normaalisti kofeiinia. Siksi odottavien äitien kofeiinin saannin tulisi olla alle 300 milligrammaa vuorokaudessa.

Lähes kaikki suomalaiset saavat päivittäin kofeiinia kahvista, teestä ja muista juomista. Monille siitä saattaa olla pientä hyötyä, eikä suurimmalle osalle kohtuullisista kofeiinimääristä ole merkittävää haittaa. (wikipedia, duodecim)

Ei kommentteja: