18.5.2018

Höyrypurjelaivalla Ranskaan 1829

Höyrykäyttöisessä siipirataslaiva Bristolissa oli lisänä purjeet. Se kuljetti matkustajia ja tavaroita avonaisella kannella Jerseyn saarelta Ranskan mantereelle Saint-Maloon vuonna 1829. Matka on noin 64 kilometriä. Laiva teki matkoja myös Jerseyn vieressä olevalle Guernseyn saarelle sekä Ranskan Cherbourgiin. Jälkimmäisestä tulee mieleen kuuluisa elokuva Cherbourgin sateenvarjot (Les Parapluies de Cherbourg) vuodelta 1964.
Jerseyn saari sijaitsee aivan Ranskan edustalla ja se kuuluu Kanaalisaariin, saariryhmään Englannin kanaalissa. Jersey on niin sanottu erillisalue: se ei kuulu Euroopan Unioniin eikä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, vaikka se onkin kuulunut vuodesta 1064 brittiläiseen imperiumiin. Erikoinen asema on nimeltään Crown Dependency eli Britannian kruunu vastaa saarten puolustuksesta ja ulkomaansuhteista. Nykyisin Jersey on yksi maailman suosituimmista veroparatiiseista.
Enää ei näy höyrypurjelaivoja, mutta Jerseyn ja Saint-Malon välillä seilaa mm. kuvan mukainen pikalautta. Matka-aika on nopeimmillaan 1 tunti 20 minuuttia.

Ei kommentteja: