11.2.2018

Pesukoneita 1923 -1974

1923
British Vacuum Company valmisti 1900-luvun alussa Swiftsure tyhjiöpesulaitteita (vacuum washer) tehtaillaan Islingtonissa ja Liverpoolissa. Puiseen 90 cm pituiseen keppiin oli kiinnitetty kartion muotoinen, halkaisijaltaan 23 cm kuparinen suppilo. Laitetta pumpattiin käsin ylös ja alas saavissa olevan pyykkiveden seassa. Pestessä oli tärkeää pitää laitetta ehdottoman pystysuorassa.
1953
Valmetin lentokonetehdas Tampereella valmisti Valmetta-pesukoneita. "Muovisen pesusiipiön joustava edestakainen liike panee saippuaveden virtaamaan kankaan kudosten läpi ilman että vaatteita uhkaa kuluminen, kietoutumien tai repeytyminen." Pesuaika oli keskimäärin 10 minuuttia. Sen pituutta puolusteltiin sillä, ettei tärkeintä ole pestä salamavauhtia, vaan taitavasti ja hyvin.
1962
 Valtion maatalouskoneiden tutkimuslaitos testasi Electrolux D 10 astianpesukoneen vuonna 1962 ja totesi lausunnossaan mm.: "Electrolux-astianpesukone soveltuu sekä pesuominaisuuksiensa että rakenteensa ja toimintansa puolesta kohtalaisen hyvin n. 5 henkilön kotitaloudessa käytettäväksi. Valmistajan suosittelemaan pesuohjelmaan kuuluu 1 min esihuuhtelu, 4 ... 5 min pesu ja 1,5 min huuhtelu. Pesu tapahtuu veden suihkutessa vuorotellen 5 eripituisesta rei'itetystä ryhmään kiinteästi sijoitetusta putkesta astiatelineen pyöriessä pystysuoran akselinsa ympäri."
1974
 Ennen selvittiin pyykistä ja astioiden pesusta nopeasti. Nykyajan vehkeet senkun kuhanilevat.

Ei kommentteja: