20.9.2017

Osmos - kylpy ja Hitler 1928

Mahtoiko tämä laihdutusmenetelmä perustua osmoosi-ilmiöön? Siinä tapauksessa suolapitoinen kylpyvesi poistaisi nestettä kehosta ja tietenkin paino väliaikaisesti putoaisi.
Valmistetta myynyt Tampereen Rohdoskauppa Osakeyhtiö perustettiin 1895 tamperelaisten apteekkarien toimesta. Sittemmin se tunnettiin nimellä Tamro. 
Rohdoskaupassa vaikutti liikemies nimeltä Tor Borg.
Kuvassa huumorintajuinen Borg on pukenut sekarotuiselle dalmatiankoiralleen aurinkolasit. Borgin saksalaissyntyinen vaimo Josefine oli natsismivastainen ja nimitti koiraa toisinaan Hitleriksi koska sen haukkuminen ja tassun heilautus toivat hänen mieleensä juuri Führerin. 
Tammikuussa 1941 Saksan Helsingin suurlähetystön varakonsuli Willy Erkelenz raportoi Berliiniin saaneensa ilmiannon koirasta, joka kuullessaan sanan hitler nosti käpälänsä tervehdykseen. Borg kutsuttiin Saksan lähetystöön selvittämään asiaa. Kuulusteluissa hän tunnusti vaimonsa kutsuvan koiraa joskus Hitleriksi, mutta kielsi tällä olevan mitään halventavaa merkitystä. Varakonsuli ei tätä uskonut vaan kertoi Berliinin viranomaisille Borgin valehtelevan.
Saksan ulkoministeriön virkamiehet tutkivat 3 kuukautta mahdollisuutta saada Borg oikeuteen, mutta todistajia asialle ei saatu. Saksan viranomaiset yrittivät myös vaikeuttaa Borgin liiketoimia saksalaisten firmojen kanssa. Juttu kuitenkin raukesi, koska asiaa ei kyetty riittävästi selvittämään.

Tarinan ovat julkaisseet BBC, New York Times, NBC ja saksalainen Tagezeitung.

Ei kommentteja: