11.12.2022

Koimyrkky

 

1931

1931

1899

Vielä 1900-luvun alkupuolella vaatekoi oli yleinen, mutta nykyisten asuntojen kuiva keskuslämmitysilma ja keinokuiduista tehtyjen vaatteiden yleistyminen ovat tehneet siitä paljon harvinaisemman ja esiintymät ovat erittäin paikallisia. Lentävät koiperhoset eivät ole haitallisia, mutta toukat käyttävät ravinnokseen villakankaita, vaatteita silkkiä ja mattoja. Vahvat tuoksut (koiruoho, laventeli, eukalyptus, suopursu ym) ovat avuksi vain koiperhosten loitolla pitämiseksi. Toukkiin vahvat tuoksut eivät tehoa!
Vaatekoi viihtyy pimeässä, rauhallisessa ja ravintorikkaassa ympäristössä, kuten kerrostalojen häkkivarastoissa. Vaatekoi kulkeutuu asuntoihin muun muassa ulkomailta tai kirpputoreilta tuotujen tuotteiden mukana. (wikipedia, e-antiikki.fi, anticimex.fi)
1922
Naftaleenia (naftaliini) on käytetty vaatteiden säilytyksen yhteydessä vaatekoiden torjuntaan. Aine on erittäin myrkyllistä vesieliöille. Ihmisellä naftaleeni voi johtaa kuolemaan nieltynä, mutta naftaleenille voi altistua myös hengitysteitse ja ihon kautta, sillä se imeytyy myös ihon läpi. Pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa anemiaa ja syöpää. (wikipedia)
1939

Ei kommentteja: