8.6.2022

Viipurinrinkeli

 

1888

1907

1939
Rinkeli tuli Viipuriin 1300-luvulla harmaan munkkiveljeskunnan mukana. Kun luostarin toiminta uskonpuhdistuksen jälkeen lakkasi, myös kansa tutustui rinkelin valmistuksen saloihin.  Vähitellen rinkelistä tuli yläluokan, jopa kuninkaiden herkku. Viipurista rinkeleitä toimitettiin Turun Akatemian vihkiäisiin 1649 ja Pietarin hienostolle 1700-luvulla. Tsaari Aleksanteri III sai joka viikko kuriiripostina kuusi rinkeliä nautittavakseen. 
Tunnusomaisen maun leivonnaiselle antaa kardemumman ja muskottikukan samanaikainen käyttö. Muina aineksina ovat maito, kananmuna, voi tai margariini, sokeri, hiiva, vehnäjauhot sekä osassa resepteistä myös suola. Tunnetuimpia rinkelinvalmistajia olivat Löppösen ja Vaittisen suvut. He kiistelivät, kumman rinkeliresepti oli alkuperäisempi. Tätä aikaa kutsutaan rinkelisodaksi. Vaittisen rinkeli nautti luottamusta Viipurissa, mutta Löppösen menestyi kansainvälisesti. (karjalanliitto.fi, wikipedia)
1874
Wiipurin rinkelein parhaimpia leipuria, rouwa Löppönen on äsken muuttanut Wiipurista Pietariin ja awannut leipä-makasiinin Newskin prospektin ja Nikolajewskin kadun kulmassa. Ylipäätään näkywät leiwokset olewan makuisia. Erittäin on ruisleipä hywää, kypsäksi paistettua, eikä niin wetistä ja raakaa kun wenäjän leipäpuodeissa. .. Wiipurin rinkeliä on ennenkin myöty Pietarissa, mutta ne owat täkäläisiltä leiwotut, eikä tietysti sen wertaiset, kun Löppösen.
 
Viipurinrinkeli on, ei vain leipurien, mutta myös koko Viipurin symboli. Viipurin ja maailman kuuluisin rinkelileipuri on Walborg Löppönen Viipurin maalaiskunnasta.
Tietosanakirja 1922

Ei kommentteja: