29.6.2021

Huhtamäki

 

1929

1929

Leipurin poika Heikki Huhtamäki matkusti 16-vuotiaana Venäjälle ja oppi siellä makeisten tuotantoa. Palattuaan hän perusti vuonna 1920 Kokkolaan makeisia valmistavan O. Y. Huhtamäen Tehtaat. Se yhdistettiin Makeistehdas Hellas Oy:n kanssa Huhtamäki-Hellas Oy:ksi vuonna 1931. Makeisteollisuuden lisäksi Huhtamäki laajensi toimintaansa Turussa muun muassa 1930-luvulla elintarvikkeisiin (Jalostaja) ja keksi- ja leipäteollisuuteen (Ipnos), 1940-luvulla lääketeollisuuteen (Leiras), terveydenhuollon tukkukauppaan ja alkoholijuomiin (Marli) sekä 1970-luvulla metalliteollisuuteen ja elektroniikan komponentteihin. Vuonna 1996 yhtiö luopui elintarvikkeiden jalostuksesta (mm. Marli, Jalostaja ja Mensa), lääketeollisuudesta (Leiras) ja vuonna 1999 makeisteollisuudesta (Leaf). Nykyään Huhtamäen päätoimiala on elintarvikepakkaus- ja kertakäyttöastiateollisuus. (huhtamaki.com, wikipedia)

1943
"Hellas on ruvennut valmistamaan RaNa-tuotteita, ravintovalmisteita, joilla varsinkin näin sota-aikana on suuri merkitys ravinnon monipuolistajana ja puutteen torjujana."

Sodan ja tavarapulan vuoksi kehitettiin uusia elintarviketuotteita. Huhtamäki valmisti tällaisia tavaramerkillä RaNa (ravinto - ja nautintoaineet). RaNa tuotteita olivat mm. puuronkastikejauhe, lasten ravintosiirappi, valkuaisjauhe, munasäilöte, Mallasmehu, kalanmaksaöljy ja Pomasco c-vitamiinipitoinen omenavalmiste.

Mainoksessa kehotetaan tukemaan kansanhuoltoa. Kansanhuoltoministeriö toimi vuosina 1939–1950 tehtävänään ”käsitellä asioita, jotka koskevat väestön toimeentulon ja maan talouselämän sekä taloudellisen puolustusvalmiuden turvaamista”. Kunnallisten kansanhuoltolautakuntien tehtävänä oli mm. huolehtia ja valvoa säännösteltyjen tavaroiden jakoa kuluttajille kansanhuoltoministeriön ja piiritoimistojen ohjeiden mukaisesti.

Kuva: finna.fi / Turun museokeskus

Kuva: finna.fi / Turun museokeskus

Ei kommentteja: