13.1.2020

Tuulimoottoreita

1890
1887
Tietosanakirja 1909-1922: Tuulimoottori on voimakone, jossa liikevoimana käytetään tuulta. T:t eroavat vanhemmista tuulivoimakoneista, tuulimyllyistä, siinä, että siivet ovat paljon tiheämpään asetetut, joten ne saavat olla lyhyemmät ja pienemmät ja moottoriakseli pyörii nopeampaan, sekä siinä, että sekä t:n asettaminen tuulen mukaan että tuulivoiman säätäminen tapahtuu itsetoimivasti. T:ja käytetään etupäässä maataloudessa veden nostamiseen, mutta niitä voidaan käyttää muihinkin maataloudessa esiintyviin töihin, kuten jauhamiseen, survomiseen y.m., ja väliin sähkövirrankin kehittämiseen. Säännölliseen tehdastyöhön t:t eivät sovellu, niiden toiminta kun on riippuvainen vaihtelevasta tuulesta.
1909
1910

Perinteiset puurakenteiset tuulimyllyt vaativat runsaasti tuulta, mutta tuulimoottori alkoi pyöriä jo vähäiselläkin tuulella. Tuulimoottorit asennettiin maastosta riippuen 10–25-metrisiin torneihin. Niiden siivet kääntyvät peräsimen avulla itsestään tuuleen. Tuulimoottoria käytettiin pääosin veden nostamiseen.
"Isänmaan kavaltajaa kurjempaa ihmistä ei voi olla. Sinä olet sen arvoinen mies jos ostat amerikkalaisen tuulimoottorin silloin kuin Aino-moottoria Suomessa valmistetaan. Amerikkalainen valmistaja hymyilee itsekseen ja nauraa suomalaista tyhmyyttä..."

Mainosteksti pätee nykyäänkin. Kuinka monesti valitset ulkomaisen tuotteen, vaikka vastaavia kotimaisiakin on saatavilla? 

Ei kommentteja: