19.4.2019

Silitysrauta 1888


1888
n. 1899
 Vanhat silitysraudat olivat onttoja ja täytettiin kuumilla hiilillä. Toiset olivat muutaman kilon painoisia rautakappaleita, jotka kuumennettiin puuhellan päällä. Niissä saattoi olla irrotettava kahva, joka laitettiin paikoilleen vasta raudan kuumennuttua ja silitystyötä aloitettaessa.
Amerikkalaisen Mary Florence Pottsin keksintö oli kuumentaa monta rautaa kerralla ja ottaa irtokahvalla aina uusi kuuma rauta käyttöön jäähtyneen tilalle.
Kuva: wikipedia
”Silitysraudassa on uuni, minnekä laitetaan puita ja sytytetään palamaan rautaa kuumennettaessa. Raudassa savutorvi, josta savu pääsee ulos. Voidaan kuumentaa myös hiilillä.” (Teksti räätäli Juho Aaltosen museokokoelmasta.)
1953 - kuva: historyworld.co.uk
Tämä silitysrauta kuumenee parafiinin palaessa. Koska se ei tarvitse sähköä, se on maino matkakäytössä. Mainoksessa innostetaan ostamaan tämä silitysrauta Britannian kuningattaren Elizabeth II kruunajaisvuoden kunniaksi.
1951 - kuva: historyworld.co.uk
Ensimmäiset sähkön avulla lämpiävät silitysraudat tehtiin jo 1800-luvulla. Tässä ompelukoneistaan tunnetun Singerin sähkösilitysrauta.

Ei kommentteja: