8.10.2018

Rover ja Sininen juna 1930

Vuonna 1930 Rover Light Six -auto ajoi kilpaa Sinisen junan kanssa. Kaksi ensimmäistä yritystä epäonnistui, mutta kolmannella kerralla Rover voitti sen 20 minuutilla. Matka St.Raphaelista Calaisiin oli 1200 km. Emme kuitenkaan ole nyt kiinnostuneita Roverista vaan Sinisestä junasta.
Sininen juna lähdössä Pariisin Gare de Lyon asemalta 1926
 Sininen juna (Calais-Mediterranée Express eli Le Train Bleu) oli kuuluisa ranskalainen luksusluokan yöpikajuna Calais’sta Ranskan Rivieralle. Juna aloitti liikennöintinsä talvikautena 1886/1887. Brittiläiset rikkaat ja kuuluisuudet matkustivat sillä suosittuihin Etelä-Ranskan lomakeskuksiin. Aikataulut oli sovitettu niin, että noustuaan brittiläiseen junaan Lontoon Victoria-asemalla klo 15 ja vaihdettuaan Ranskassa Calais-Mediterranée Express -junaan, matkustaja oli perillä Nizzassa seuraavana päivänä klo 19.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen (1922) reitille saatiin siniset teräsrakenteiset makuuvaunut, joista juna sai lisänimensä. Alkujaan junassa oli vain ensimmäisen luokan vaunuja. Vuonna 1936 ranskalaiset saivat kahden viikon palkallisen vapaan. Silloin junaan liitettiin myös toisen ja kolmannen luokan makuuvaunuja, jotta lomalaiset pääsisivät Etelä-Ranskan lomakohteisiin.

Vuodesta 1938 junaa operoi Ranskan kansallinen rautatieyhtiö SBFC (Société nationale des chemins de fer français) ja junasta tuli tavallinen yöpikajuna.
Toinen maailmansota keskeytti jälleen liikennöinnin ja sen alkaessa uudestaan vuonna 1949 junan nimeksi tuli virallisesti Le Train Bleu, Sininen juna.
1980-luvulla nopeat TGV-junat syrjäyttivät vähitellen yöpikajunia ja vuonna 2003 Sininen juna ajoi viimeisen matkansa.
Sininen juna Calaisin satamassa vuonna 1926.
Kuuluisa juna on ollut innoittajana mm. seuraaviin asioihin:

Agatha Christie kirjoitti tarinan Sininen juna (The Mystery of the Blue Train, 1928). 
Ranskalaiset Pierre Boileau ja Thomas Narcejac julkaisivat vuonna 1965 jännitysnovellien kokoelman, jonka perusteella Ranskan televisio filmasi TV-sarjan Le train bleu s'arrete 13 fois (Sininen juna pysähtyy 13 kertaa). 
Vuonna 1963 avattiin Pariisin Gare de Lyonin asemalle ravintola Le Train Bleu. 
Ranskalainen Darius Milhaud sävelsi baletin Le train bleu vuonna 1924.
Ranskalainen laulajatar Marie-José levytti vuonna 1959 kappaleen Un train bleu dans la nuit

Ei kommentteja: