9.8.2018

Hankkija 1941

Keskusosuusliike Hankkija perustettiin vuonna 1905 Suomen osuustoimintaväen toimesta. Tarkoituksena oli palvella maataloutta. Helsingistä lähtöisin oleva Hankkija perusti sivu- ja aluekonttorit ensin Pietariin, Kuopioon ja Viipuriin. Vuonna 1927 konttoreita oli jo parikymmentä. (wikipedia)
1941
Hankkijan laajaan toimintaan kuului mm. siemenkauppa, lannoitteet, väkirehu, halkokauppa, konemyynti ja maidonkäsittelyvälineet.
Maitolaituri. Kuva: YLE
Maitokärryt.
Vastalypsettyä maitoa sisältävät maitotonkat nostettiin maitokärryille. Niillä ne vietiin maatiloilta tien varteen maitolaitureille, josta meijerin auto kävi ne noutamassa. 
Hankkijan hinaaja. Kuva: hankkija.fi
Halkokauppaa varten oli perustettu oma laivasto 1917. Siihen kuului parhaimmillaan parikymmentä laivaa ja lotjaa. Metsien lannoituksen yleistyttyä sen levitystä hoidettiin lentokoneilla. Hankkija ryhtyi myymään mm. Piper Cherokee lentokoneita 1972. (hankkija.fi)
1955
Vuosien 1952 – 61 aikana Hankkija myi yli 11 000 Zetoria ja vuosina 1961 – 80 yhteensä 47 000 Massey Ferguson- traktoria. (hankkija.fi)
1957
Vuonna 1957 Hankkija toimitti mm. vesipumppuja, pesukoneita, mankeleita, jäähdytyskaappeja, sähkökojeita, mehupuristimia, kangaspuita, perunanpesukoneita, höyrykeittimiä, maidonkäsittely- ja karjatalousvälineitä.
Kuva: hankkija.fi
Hankkijan autokauppaa hoitamaan perustettiin tytäryhtiö Autonovo Oy. Suosituimmaksi malliksi nousi Fiat 600. Oy Union-Öljy Ab:sta tuli Hankkijan tytäryhtiö, kun yhtiön osake-enemmistön siirtyi Hankkijan omistukseen 1967.
1965
Hankkijan lippalakki on Hankkijan mainospäähine, josta yleisyytensä takia tuli eräänlainen maaseudun miehen tunnus 1970-luvulla. Hankkijan lippalakin valmistaja on aina ollut Ilmajokelainen Keskimäen neulomo. Sitä annettiin kaupantekijäisinä, jaettiin maatalousnäyttelyissä ja muissa yleisötilaisuuksissa, käytettiin oman henkilökunnan riennoissa ja huoltomiesten työlakkina. Lakkeja jaettiin kymmeniä tuhansia. Päähineestä valmistetaan nykyisin piraattikopiota ja aidot lakit ovat himoittuja keräilykohteita. (hankkija.fi)

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hankkijalla oli tyhmät johtajat ja tyhmempi hallintoneuvosto, jotka eivät arvostaneet alaisiaan. Rakennusliikkeen osto aloitti tuhontien.